20200912_105059 (1)

Kopački rit – jedno od najvećih i najvažnijih izvornih močvarnih područja Europe

GREEN_300_listici_sredina

Europska Amazona

Park prirode Kopački rit često nazivaju europskom Amazonom. Možda se ne može mjeriti s veličinom najmoćnije rijeke svijeta, no Kopački rit se ubraja u jedna od najvećih, najzanimljivijih i najvažnijih izvorno očuvanih močvarnih područja u Europi. Otkrijte zbog čega je još Kopački rit nezaobilazno stajalište na svakom road tripu kroz Slavoniju i Baranju.

Kopački rit se nalazi na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Hrvatske, točnije taj ravničarski dio ubraja se u geografsku cjelinu Baranje. U pitanju je poplavno područje koje je nastalo djelovanjem dviju velikih rijeka – Dunava i Drave. 

Osim izuzetno bogatog biljnoj i životinjskom svijeta, ono što ovaj Park prirode čini tako posebnim jest njegova konstantna promjena izgleda. To možemo zahvaliti vodostaju Dunava i Drave koji se mijenja i prilikom tih redovitih promjena kreira uvijek iznova jedinstvenu slagalicu jezera, kanala, bara, poplavljenih šuma, livada… Stoga je svaki posjet Kopačkom ritu posve jedinstven.

Kako je u pitanju močvarno područje, tijekom toplijih mjeseci, posebice ljeti, ovdje obitava veliki broj komaraca. Upravo zbog toga su proljeće i jesen idealno vrijeme za posjetiti Kopački rit. Inače, Kopački rit je proglašen parkom prirode 1976. godine, a proteže se na 177 kilometara četvornih od čega na Specijalni zoološki rezervat opada 80 kilometara četvornih. 

Ugroženi orao štekavac – simbol Kopačkog rita

Na području Kopačkog rita živi jedan poseban stanovnik – orao štekavac. On je najveći orao u Europi i ujedno je najveći grabežljivac među svojom vrstom. Prilikom posjete svakako povremeno podignite glavu u zrak jer možda uočite ovu velebnu pticu. Inače se upravo na području Kopačkog rita gnijezdi najveća populacija ove ugrožene vrste. Osim orla štekavca ovdje se gnijezdi oko 140 vrsta ptica, a postoji čak 2.000 bioloških vrsta. 

Park prirode Kopački rit nudi razne programe za obilazak, a definitivno se među popularnije ubraja nezaobilazna šetnja stazom Bijelog lopoča. Staza je duga nešto više od dva kilometra i moguć je kružni obilazak. Nipošto nemojte propustiti vožnju brodom čiji termin je potrebno unaprijed rezervirati. Unajmiti možete i čamac što vam omoguće da Kopački rit posjetite u intimnijem okruženju. Kopački rit je veoma popularno izletište lokalnog stanovništva, stoga savjetujem da svoj posjet organizirate u ranijim jutarnjim terminima. 

Posjet Parku prirode Kopački rit poseban je doživljaj. Ujutro se uputite na vožnju brodom ili čamcem. Široko otvorite oči jer iza svakog kutka se može pojaviti neka životinja. Prilikom našeg posjeta smo čak vidjeli čaglja koji nas je sramežljivo, ali znatiželjno promatrao s obližnje obale. Pojavilo se i njegovo visočanstvo orao štekavac čiji raspon krila djeluje posve nestvarno. 

Kopački rit je močvarno utočište brojnim vrstama. Njegova konstantna promjena dokaz je vibrantne dinamike naše prirode koja nas svaki put iznova uspijeva iznenaditi i pokazati svoja raznolika i neočekivana lica. Mi se jedino možemo diviti i pokušati sve što je u našoj moći da bogatstvo Kopačkog rita sačuvamo i za generacije koje tek stižu.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.