kanjon_kamacnik_izlet (9)-min

Pobjegnite od gradske vrućine u najljepšu zelenu oazu Gorskog kotara

GREEN_300_listici_sredina

Nestvarni zeleni svijet

Ne morate uzimati slobodne dane niti organizirati komplicirana putovanja kako biste ovog ljeta pobjegli od gradske vrućine. Predah i na samo par sati možete potražiti u Gorskom kotaru...

Svi znamo onaj nemirni osjećaj koji se budi s prvim vrućim danima kada gradski asfalt počinje “krčkati”, a nesnosne gužve čini dane nepodnošljivim. Odmah želimo pobjeći negdje daleko, negdje gdje se priroda čini tako nestvarno lijepa, negdje gdje će se naš osjećaj nemira pretvoriti u spokoj. Ne morate odmah uzimati slobodne dane niti organizirati komplicirana putovanja. U samom srcu Gorskog kotara smjestila se zelena oaza koja se čini kao kulisa nekog bajkovitog fantasy filma. U koji možete pobjeći i na samo par sati.

U pitanju je kanjon Kamačnik kojeg mnogi smatraju najljepšim dijelom Gorskog kotara. I to s razlogom! Zapravo je veoma teško ovu zelenu oazu dočarati riječima i fotografijama. Koliko god vam se putem ekrana čini da je Kamačnik predivan, niti jedan filter nije ljepši od onog stvarnog – njegovu hipnotizirajuću ljepotu doživjet ćete u potpunosti samo uživo.
Obišla sam mnogobrojne prirodne atrakcije diljem Hrvatske, one uz jezera, rijeke i more. No, moram priznati da me rijetko koja destinacija osvojila samo svojom bojom. Ako bi trebalo ukratko opisati kanjon Kamačnik, to je najlakše postići na sljedeći način: rapsodija svih nijansi zelene boje.

Kanjon Kamačnik je smješten pored mjesta Vrbovsko, u samom srcu raskošne šume čija zelena boja ostavlja bez daha. Kamačnik se kroz šumsko carstvo probija skoro pa neprimjetno, da nema žubora vode čini se kao da promatrate šumu kroz ogledalo. U jednu ruku kristalno bistra voda Kamačnika i je šumsko ogledalo Gorskog kotara. Ona je toliko čista da se sve nijanse zelene boje prelijevaju po njenoj površini, stvarajući tako zelenu oazu.

Šetnja uz kanjon Kamačnik prikladna je za cijelu obitelj, sve generacije i kućne ljubimce. Staza je izuzetno lagana, traje oko sat i pol u jednom smjeru, a do izvora rječice Kamačnik vodi uređena staza na kojoj se nalaze mnogobrojne zvučne instalacije koje predstavljaju zabavu za cijelu obitelj. Inače, izvor Kamačnik se ubraja među najdublje izvore u Hrvatskoj. Najnovija speleoronilačka istraživanja došla su do 101 i 118 metara dubine. Rječica Kamačnik se ulijeva u rijeku Dobru te tako nastavlja svoj put, možda u manje zelenom izdanju, ali jednako lijepom.

Kanjon Kamačnik ima samo jednu manu. Njegova ljepota privlači veliki broj posjetitelja, pogotovo za vrijeme toplijih mjeseci i vikenda. No, nemojte da vas to obeshrabri jer Kamačnik svaki ljubitelj prirode treba vidjeti uživo. Čim zakoračite u ovaj nestvarni zeleni svijet, iza sebe ostavljate sve one nepodnošljive brige. Prepustite se lakoći postojanja i dopustite da vas priroda vodi.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.