Ima nekoga gušta u tome kada iskoristite ostatke iz hladnjaka i napravite neko novo jelo. Bilo da pronađete pire krumpir od jučerašnje večere, višak pripremljenog luka koji niste koristili ili zadnje masline u staklenki – što god to bilo, stvaranje ukusnog novog kulinarskog okruženja za ove ostatke izvrstan je način da smanjite otpad hrane.
Ako ništa drugo, kada pronađete novu svrhu nečemu što ste mislili baciti stavlja neku novu vrijednost u vaš život. Više nikada nećete razmišljati hoćete li pojesti nasilu posljednje zalogaje nekog jela, staviti ih u hladnjak ili jednostavno, samo baciti.
Različiti ostaci hrane mogu se iskoristiti u pripremi povrtnih burgera, juha i variva. Ponekad ih možete ubaciti u tjesteninu, na tost, u salatu ili zdjelu sa žitaricama. Najgore što se može učiniti jest samo ih prokuhati u nekom povrtnom temeljcu. Tart je izvrsno jelo koje možete napraviti doslovno od svega što vam ostane nakon obroka. Možete samo napraviti bazu, koja je prhko tijesto, a potom slojeve slagati proizvoljno, ovisno o raspoloživim ostacima. Evo nekoliko ideja.
Tart od ostataka kuhanog povrća
Na lisnato tijesto ili prhko tijesto, kao prvi sloj namažite tanko neki sir, poput ricotte ili mascarponea koji ćete začiniti koricom limuna, solju i paprom. Vegani, umjesto sira, mogu početi prvim slojem od pasiranoga graha, pirea od povrća ili pirea od krumpira. Ideja je imati čvrstu bazu.
Potom stavite gušći sloj kuhanog povrća, poput cvjetače, krumpira, poriluka ili tikvice, i začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Praznine između povrća uvijek možete popunii komadićima sira ili, vegani, tofuom.
No mogućnosti su beskrajne, a evo još nekoliko savjeta
Ako imate puno malih ostataka – na primjer, masline, zrna kukuruza itd. – nasjeckajte ih i dodajte kao sloj. Sve što je vodenaste strukture – poput sirovog lisnatog povrća, tikvica, rajčica itd. – posolite odvojeno i ocijedite višak tekućine pa potom stavite na tart, kako ne bi bio gnjecav.
Ako imate nešto hrskavo, poput ostataka tortilja, kruha ili starih kruščića, koristite ih za gornji sloj. Ne zaboravite žitarice! Iako žitarice u tartu možda zvuče čudno, cijele žitarice, poput kvinoje ili ječma bogate su hranjivim tvarima i mogu dodati nešto dodatne mase obroku.
Korištenje ostataka hrane, čuva okoliš
Korištenje malih količina ostataka hrane možda vam se ne čini kao velika stvar, ali s vremenom se primjećuje. Bacanje hrane postaje velik problem u svijetu. U SAD-u se svake godine baci hrane u vrijednosti od 161 milijardu dolara, što je 5,5 milijuna školskih autobusa punih bačene hrane.
I to je dovoljan razlog da napravite i zavolite tart od ostataka! Ali uz dodatnu prednost uštede novca i ukusnog obroka, zamotanog u tijesto za pitu, ostaci nikada nisu izgledali poželjnije.