brooke-lark-4AS6y6UH70s-unsplash

Ovo je genijalan način kako restorani mogu smanjiti otpad od hrane

GREEN_300_listici_sredina

Pametna kanta koja mjeri koliko se baca

Startup iz Nizozemske osmislio je pametnu kantu. Rezultat je to inovativne tehnologije koja pokušava svjetski prehrambeni sustav učiniti barem malo održivijim. Omogućuje detaljno praćenje bacanja hrane.

Zahvaljujući novim inovacijama, restorani imaju pristup različitim resursima više nego ikad prije, što im omogućava smanjene bacanja hrane. Iza jednog od takvih resursa stoji ekipa koja je osmislila Orbi, automatiziranu pametnu kantu za otpad.

Povezana je s vagom pa će tako automatski registrirati svu hranu koja se baca, prikazat će o kojim je količinama riječ i u koje doba dana se najviše bacalo. Na taj način, restorani, ali i kućanstva, točno mogu pratiti koliko bacaju i tako reagirati na količine. Riječ je o inovativnoj tehnologiji koja pokušava svjetski prehrambeni sustav učiniti barem malo održivijim.

Bacimo preko 57 milijuna tona hrane

Prije samog bacanja u kantu, hranu je potrebno kratko zadržati ispred LED svjetla, pričekati pola sekunde kako bi Orbi snimio otpad, a potom ga ubaciti u kantu. Podatci će se za nekoliko minuta pojaviti na personaliziranoj nadzornoj ploči. Do sada su ovom tehnologijom, kako tvrde, pomogli smanjiti otpad za čak 130.000 diljem Europe.

Orbi ne zauzima puno mjesta, potpuno je automatiziran, a povećava i timski duh u restoranu. Naime, omogućava korisnicima da prate tko je koliko otpada i kada bacio.

“Znamo da kuhari i kuhinjsko osoblje imaju dovoljno posla. Zbog toga je naš monitor potpuno automatiziran, plug & play i ne zahtijeva nikakvu obuku za kuhinjsko osoblje. Naš cilj je stvoriti siguran prostor u kojem se svi osjećaju dobrodošli i mogu postaviti prava pitanja pravim ljudima, ali i slaviti svačije uspjehe.”, tvrde iz Orbija.

Prema podatcima Eurostata, u Europskoj uniji 2020. godine bačeno je čak 57 milijuna tona hrane, dok je za Hrvatsku ta brojka iznosila 286.379 tisuća tona.

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.