Kuhinja, mnoga istraživanja to potvrđuju, leglo je većeg broja bakterija nego toalet, a osim hladnjaka, kao kritične točke kad je higijena u pitanju, bez sumnje u konkurenciju ‘najprljavijih’ ulazi i spužvica za pranje suđa. Ako je ne mijenjate jednom u dva tjedna, ona se pretvara u izvor raznih bakterija i gljivica koje mogu ugroziti vaše zdravlje.
No svaka osoba koja želi uvesti u svoj dom načela održivosti i trudi se proizvoditi što manje otpada, zna da i ovako maloj stvari treba maksimalno produžiti vijek trajanja. Možda ulazite u skupinu koja online naručuje ekološke spužvice od prirodnih materijala, a možda kupujete one konvencionalne. I jednima i drugima potrebna je dezinfekcija barem jednom tjedno. Internet trik koji je postao viralan otkriva način kako uz eko sredstva možete svoju spužvicu za suđe održati čistom.
Sol je prirodno antibakterijsko sredstvo, koje sprječava razmnožavanje bakterija, dok je ocat poznat po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. Sol pojačava dezinfekcijski učinak alkoholnog octa, koji zbog svoga kemijskog sastava otapa ostatke hrane i masnoće te uklanja neugodne mirise.
Spužvicu dobro isperite i ocijedite pa je stavite u posudu koju možete zatvoriti. Pospite abrazivni dio spužvice jednom žlicom kuhinjske soli i ravnomjerno je rasporedite po površini.
Potom je dobro zalijte alkoholnim octom, da “pliva” u njemu, hermetički zatvorite i ostavite da djeluje 40-ak minuta
Spužvicu izvadite, dobro isperite pod tekućom vodom i ocijedite. Vaša spužvica je čista i spremna za ponovnu upotrebu. Ne morate je baciti, nego za tjedan dana ponovite postupak čišćenja.