sol naslovna

Moćna kuhinjska sol: Ovaj sastojak, bez kojeg niti jelo ne može, odličan je saveznik u eco-friendly čišćenju

GREEN_300_listici_sredina

I abrazivna i uklanja bakterije

Uvijek smo u potrazi za prirodnim načinima čišćenja svojih domova, a jedan od sastojaka koji učinkovito uklanja razne nečistoće nalazi se upravo u vašoj kuhinji - obična kuhinjska sol.

Čišćenje solju i slanom vodom nije samo ekološki prihvatljivo već jedan od najjeftinijih načina za održavanje higijene raznih površina u kućanstvu.

Kako bi se pojačala njezina učinkovitost, sol se često koristi u kombinaciji s alkoholnim octom, sa sokom od limuna ili čak sa sodom bikarbonom i običnim deterdžentom za suđe kod čišćenje kuhinja i kupaonica. Sol možete koristiti za sve, od uklanjanja mrlja s tekstila do dezinfekcije površina od bakterija.

KAKO ČISTITI KIHINJSKOM SOLI

Sol je potpuno prirodna, a njena struktura čini je blago abrazivnom stoga je dobra za čišćenje zaprljanih površina. Također je apsorbirajuća pa je odlična za upijanje prolivenih tekućina i uklanjanje mrlja. Sol ima antibakterijska svojstva te je odlična kod uklanjanja bakterija tijekom čišćenja.

Kako ima abrazivno djelovanje, odlična je za čišćenje i trljanje zagorenih ostataka hrane ili hrane koja je ostala zagorena u pećnici, na tavi ili u loncima. Jednostavno, pospite sol preko stvrdnute hrane, ostavite da odstoji, dodajte malo vode i jednostavno izribajte.

Sol se često koristi kao sredstvo za uklanjanje mrlja od crnog vina, kave i ulja. Otopite sol u vrućoj vodi i tkaninu potopite na nekoliko sati. Nakon što se prirodno osuši, mrlje bi trebale nestati. Ako su mrlje manje, samo ih pospete solju i pustite da odstoji. Nakon što maknete sol, mrlja bi trebala nestati.

Gdje je možete koristiti?

Kako ima abrazivno djelovanje, odlična je za čišćenje i trljanje zagorenih ostataka hrane ili hrane koja je ostala zagorena u pećnici, na tavi ili u loncima. Jednostavno, pospite sol preko stvrdnute hrane, ostavite da odstoji, dodajte malo vode i jednostavno izribajte.

Sol se često koristi kao sredstvo za uklanjanje mrlja od crnog vina, kave i ulja. Otopite sol u vrućoj vodi i tkaninu potopite na nekoliko sati. Nakon što se prirodno osuši, mrlje bi trebale nestati. Ako su mrlje manje, samo ih pospete solju i pustite da odstoji. Nakon što maknete sol, mrlja bi trebala nestati.

Evo još nekih situacija gdje se pokazala visoka učinkovitost kuhinjske soli u čišćenju.

Mrlje od kave s posuđa: ako želite ukloniti mrlje od kave s posuđa, koristite vrlo slanu vodu (četiri žličice soli na jednu žlicu vode). Nanesite na površinu i pustite da odstoji, a zatim isperite.

Sudoperi: Smjesu soli i alkoholnog octa nanesite na sudoper, ostavite 10-ak minuta pa isperite toplom vodom.

Lonci, tave i tepsije: Posebno oni koji se ne smiju prati u perilici posuđa, lako se čiste s solju i vodom.

Bakru vraćate boju i sjaj ako ga očistite pastom koju ste  napravili od soli, običnog brašna (u omjeru 1:3) I nekoliko kapi alkoholnog octa. Pastu utrljajte na bakrenu površinu i ostavite da se osuši, zatim operite toplom sapunicom i polirajte.

Hladnjak možete očistiti otopinom soli i sode bikarbone, koju nanesete na površine mokrom spužvom. Potom isperite toplom vodom.

Daske za rezanje: Sol pomiješana s alkoholnim octom odličan je “piling” za daske za rezanje, iz utora će izvući sve nečistoće.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.