alkoholni ocat

8 situacija u kojima izbjegavajte alkoholni ocat: On je eko-kralj svakog kućanstva, ali nije mu svugdje mjesto

GREEN_300_listici_sredina

Neke ga površine jednostavno ne podnose

Opće je poznato da je alkoholni ocat 'najzelenije' sredstvo za čišćenja pa ga mnogi koriste gotovo u svakoj prilici. No nije baš svugdje učinkovit, a neke materijale može i oštetiti. Možda će očistiti kamenac, i tu mu 'skidamo kapu', ali kod mrlja organskog porijekla mogao bi izaći kao gubitnik.

Kod čišćenja doma, svaki ljubitelj zelenog života u potrazi je za sredstvom koje učinkovito čisti, a pritom nije toksično za okoliš, ukućane ni kućne ljubimce, nema štetnih isparavanja niti neugodnog i intenzivnoga mirisa.

Prvi izbor često pada na alkoholni ocat (iako se mnogi ne bi složili da mu je miris ugodan), ne samo zato što je ekološki prihvatljiv nego je i cjenovno pristupačan te ga možete nabaviti u svakoj kvartovskoj trgovini. No često se događa da kada jednom otkrijete njegovu učinkovitost na određenome području, počinjete ga koristiti za sve i svašta. Zapravo, gdje god uočite problem, pokušat ćete ga riješiti alkoholnim octom.

Dakle, iako je primjenjiv i učinkovit na raznim površinama i rješava mnoge problem u kućanstvu, postoje situacije u kojima ga ipak treba izbjegavati pa je uvijek mudro pročitati upute proizvođača o održavanju proizvoda. Općenito, u sljedećim situacijama izbjegavajte koristiti alkoholni ocat.

Nije dezinficijens!

Ako želite dezinficirati, odnosno s neke površine odstraniti sve bakterije, gljivice i ostale mikroorganizme, alkoholni ocat definitivno nije sredstvo kojim ćete postići željen cilj. Američka Agencija za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency, EPA) ne navodi alkoholni ocat kao registrirani dezinficijens jer ne uništava 99,9 posto štetnih klica unutar pet do deset minuta. Premda alkoholni ocat može ubiti neke klice, nije dovoljno učinkovit da bi bi površina bila sigurna.

Nemojte koristiti za pranje voća i povrća

Za sodu bikarbonu je potvrđeno da iz voća i povrća izvlači pesticide, ali namakanjem ovih namirnica u alkoholnom octu nećete postići ništa osim što možete narušiti njihov prirodni okus.

Kamene površine mogu biti osjetljive

Ako s keramičkih pločica i sanitarija uspješno skida kamenac, i to bez oštećenja, ne znači da ga dobro podnose ostali tvdri materijali. Ocat je kiselina i s vremenom može oštetiti ploče i predmete od prirodnog kamena, uključujući granit i mramor. Kisela svojstva octa mogu izazvati promjene u boji, mrlje ili oštetiti površinu kamena. Umjesto alkoholnog octa, koristite blage deterdžente i vodu za čišćenje mramora i kamena.

Oštećuje premaze na drvenim podovima

Razrijeđeni ocat može se koristiti za čišćenje podova i ormara obloženih poliuretanom, ali oštećuje premaze na tvrdim drvenim podovima, kao što su lakovi ili voskovi. Kiseli sadržaj octa može oštetiti površinu i izazvati izbljeđivanje ili oštećenje sjaja.

Nehrđajući čelik nije toliko otporan

Da, ovaj je materijal otporan na hrđu, ali očito nije imun na kiselinu koja se nalazi u alkoholnom octu. Kontinuiranom uporabom alkoholnog octa na predmetima od nehrđajućeg čelika nastat će mrlje te će se oštetiti sjaj na njihovoj površini. Primjerice, ocat može prouzročiti udubljenja na oštricama noževa od nehrđajućeg čelika, posebno ako ih pustite da odstoje u otopini duže vremena.

Elektronički uređaji u opasnosti

Ako vam je palo na pamet da alkoholnim octom očistite elektroničke uređaje kao što su pametni telefoni, kompjutorski monitori i tipkovnice, odustanite. Kisela svojstva octa mogu oštetiti zaštitni sloj, odnosno premaz protiv odsjaja na zaslonima televizora, mobilnih telefona i računalnih monitora, ali i osjetljive elektroničke komponente.

Mrlje na pegli? Još jedno “ne”!

Na pegli su se stvorile tamne mrlje, a netko vam je preporučio kako je najbolje blago zagrijanu peglu očistiti alkoholnim octom. No ocat može oštetiti površinu kojom peglate, kao što može uništiti unutrašnje dijelove pegle.

Samo će vam otežati čišćenje nekih mrlja

Mrlje koje su organskoga porijekla definitivno ne ulaze u kategoriju onih na kojima alkoholni ocat pokazuje svoju učinkovitost. Na primjer, ako na tkanini imate mrlju od jajeta, doći će do zgrušavanja bjelančvina i mrlju će vam kasnije biti još teže očistiti.

PHOTOS BY: Green.hr/Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.