Snježnik je odlična ideja u bilo koje doba godine

GREEN_300_listici_sredina

Pogled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Mnogi ga nazivaju ne samo najljepših kvarnerskim vidikovcem nego i jednim od najveličanstvenijih u Hrvatskoj.

Postoje ona mjesta koja vas osvoje na prvu, ona na kojima ste ostavili dio svog planinarskog srca. Često se vratite na takva mjesta, ali ne kako bi skupili komadiće svog srca nego kako bi se zaljubili još više. Za mene je jedno od tih mjesta Snježnik.
Nije samo nezaboravni pogled taj koji osvaja. Planinarske staze do i oko vrha Snježnik prolaze kroz osebujnu prirodu koja je po mnogočemu posebna. Ono što se ističe jest sudar dvaju svjetova, kontinentalnog i mediteranskog zbog čega je na Snježniku razvijena posebna biljna zajednica.

Hrvatski Snježniki i slovenski Snežnik, kojih dijeli 20 km, čine zapravo jednu cjelinu, zbog čega je i nastala posebna planinarska staza koja spaja ova dva imenjaka. Pogađate, svoje ime ova planina može zahvaliti velikog količini snijega koji na samim vrhovima zna ostati sve do kasnog proljeća.

Definitivno najpopularnija destinacija je vrh Snježnik koji se nalazi na 1.506 metara nadmorske visine. Za manje iskusne ovo se čini kao težak uspon, no ono što Snježnik čini tako posebnim jest njegov jednostavan pristup. Zbog svega toga Snježnik se ubraja među omiljene destinacije iskusnih, ali i manje iskusnih planinara. Osobno sam Snježnik posjetila više puta i svaki put iznova sam ostala zadivljena – pogledom, šumom, livadama, biljkama, kamenjarom, klekovinom…

Do samog vrha Snježnik vodi više staza koje nisu zahtjevne i ne traju dugo. Unatoč tomu pružaju pravi planinarski doživljaj. Možda same staze nisu teške, no jedno je potrebno imati na umu – zimske uvjete ne treba shvatiti olako. U slučaju visokog snijega, bez obzira na to što se vrh čini tako blizu, na izlet se uputite jedino ako imate punu opremu prilagođenu vremenskim uvjetima.

Najpopularnija početka točka za uspon je Platak, a to je ujedno i najljepši prilaz. S desne strane velikog parkinga počinje markacija koja vodi makadamskom cestom naziva Rimska cesta. Uskoro primjećujemo da markacija vodi u šumu. Ona će ponovno izbiti na Rimsku cestu. Uspon možete nastaviti njom ili ponovno ući u šumu. Nakon oko 45 minuta stići ćete do križanja dvaju staza koje vode do vrha Snježnik. Kako biste imali potpuni doživljaj, odlučite se kombinirati staze. Moj prijedlog je za uspon odabrati stazu koja se zove “Grebenski put”, a vratiti se stazom “Kroz grlo”. Obje staze imaju slično vremensko trajanje, ali pružaju drugačiji doživljaj. Ako ste put nastavili stazom Grebenski put nastavljate svoj izlet Rimskom cestom te uskoro stižete do novog raskrižja staza – jedna vodi do Snježnika, a druga prema Risnjaku. Naš put prati hrbat, prvotno prolazimo kroz šumu i livade, da bi na koncu izbili na kamenjar te kroz klekovinu stigli do samog vrha. Ova staza od Platka do vrha traje oko 1.30 minuta.

Ako vas vrijeme posluži, dajte si vremena i jednostavno budite prisutni u trenutku. Osobno obožavam uživati u kavi s najboljim pogledom, u tišinu, upijajući svu ljepotu koja se proteže ispred mene. Kako bi se priključili stazi “Kroz grlo”, potrebno je sići s vrha prema ruševinama nekadašnje planinarske kuće Snježnik podno koje ćete uočiti put. Za oko 30 minuta stižemo do gore spomenutog križanja staza te se vraćamo do Platka. Oni koji žele nadopuniti izlet mogu se uputiti do Guslice do koje je potrebno oko sat i pol. Od Guslice se možete vratiti drugom stazom do početne točke izleta. Posjet Snježniku se može kombinirati s posjetom Risnjaku, ali to je posve druga planinarska priča. Risnjak ipak zaslužuje više pažnje.

Snježnik nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tko ga je jednom posjetio uvijek mu se sa širokim osmijehom vraća – u bilo koje godišnje doba.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.