rovinj naslovna

Istarski grad koji ide u prilagodbu klimatskim promjenama: Zasadit će čak pet novih parkova

GREEN_300_listici_sredina

Ozelenjavanje gradova

Područje grada Rovinja bogato je vrijednim krajobrazima prirodnih i kulturnih značajki, a novi planovi idu u smjeru daljnjeg razvoja zelene infrastrukture.

U strategijama razvoja mnogih europskih gradova jedna od glavnih smjernica je prilagodba klimatskim promjenama, a da Hrvatska ide u istome smjeru dokaz su i mnogi gradovi koji se okreću širenju zelenih površina, postavljanju solarnih panela i uređenju infrastrukture na održiviji način.

Rovinj ulazi u skupinu hrvatskih gradova spremnih na promjene pa je nedavno u gradskoj Upravi predstavljena i nova strategija razvoja zelene infrastrukture. Sve planirane aktivnosti, navedene u strateškom planu za razvoj zelene infrastrukture, trebale bi dovesti do složene i povezane mreže zelenog sustava, koridora od prirodnih šuma iz zaleđa do urbanih zelenih sustava.

Tematski parkovi i dječja igrališta

Između ostaloga, u Rovinju su planirana tri tematska parka, a dva u Rovinjskom Selu, te je predloženo devet novih lokacija za dječja, ali i čak osam novih zona za vježbanje na otvorenome.

Područje grada Rovinja je bogato vrijednim krajobrazima prirodnih i kulturnih značajki – park šuma Zlatni Rt, zaštićena područja prirode Ornitološki rezervat Palud, Limski kanal, rovinjski otoci i priobalno područje te park šume Katarina, Monte Pozzo i Punta Križ, a u prijedlogu zaštite je i slatina “Saline”. Uz sve ove raznolikosti, predloženo je u sklopu prilagodbe klimatskim promjenama povećanje i mreže drvoreda u naseljenim područjima, uređenje postojećih i novih zelenih parkirališta, ići će se i u smjeru sprečavanja erozije u obalnom području.

PHOTOS BY: Pexels/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.