pexels-pixabay-60013

UN: Razorne klimatske promjene stižu nam puno brže nego što se očekivalo

GREEN_300_listici_sredina

Sve veći klimatski ekstremi

"Čovječanstvo je na tankom ledu, a taj se led brzo topi", rekao je šef Ujedinjenih naroda

Klimatska tempirana bomba otkucava, poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, pozvavši bogate zemlje da što prije smanje štetne emisije, budući da prema novoj znanstvenoj studiji nema mnogo vremena za gubljenje u borbi protiv klimatskih promjena.

“Stopa porasta temperature u posljednjih pola stoljeća najveća je u 2000 godina. Koncentracije ugljičnog dioksida najveće su u najmanje dva milijuna godina“, rekao je Guterres, a prenosi Reuters.

U svom je obraćanju Guterres “zbirno izvješće” UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (PCC) opisao kao “vodič za preživljavanje čovječanstva”. Riječ je o izvješću koje sažima nalaze triju stručnih procjena objavljenih između 2021. i 2022. koje su se bavile fizikalnom znanošću, utjecajima i ublažavanjem klimatskih promjena. Sažeto izvješće osmišljeno je kako bi kreatorima politike pružilo jasnoću dok razmatraju daljnje korake za smanjenje emisija.

“Čovječanstvo je na tankom ledu, a taj se led brzo topi”, rekao je šef Ujedinjenih naroda

‘Imamo alate’

“Imamo alate da spriječimo i smanjimo rizike najgorih utjecaja klimatske krize, ali moramo iskoristiti ovaj trenutak da djelujemo sada”, rekao je izaslanik SAD-a za klimu John Kerry.

Dokument će također poslužiti kao vodič za globalnu “inventuru” koja će se održati ove godine, u kojoj će zemlje ocjenjivati napredak. Prema Pariškom sporazumu iz 2015., od zemalja se također očekuje da ažuriraju klimatska obećanja do 2025.

Prema IPCC-u, emisije se moraju prepoloviti do sredine 2030-ih ako svijet želi imati ikakve šanse ograničiti porast temperature na 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine – ključni cilj sadržan u Pariškom sporazumu.

Na trenutnim putanjama, planet je na putu da se zagrije za 3,2C do kraja stoljeća, a temperature bi još uvijek mogle porasti za najmanje 2,2C čak i ako se ispune postojeća obećanja.

IPCC kaže da svijet mora ubrzati prijelaz na zelenu energiju i transformirati poljoprivredu i prehrambene navike ako ima ikakve šanse za potrebno smanjenje emisija.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.