siene nasl

Pariška Siena sve čistija: Francuzi u svojoj metropoli učinili gotovo nemoguće

GREEN_300_listici_sredina

Otvorit će se i kupališta

U Parizu postoje planovi da rijeka Seina bude okosnica Olimpijskih igara 2024. godine, na njoj  se planiraju čak tri olimpijska i paraolimpijska natjecanja – triatlon, maratonsko plivanje i paratriatlon, a  od 2025. godine planirana su čak tri kupališta za građane.

Zamislite da Zgrepčani ponovno ljeti mogu potražiti osvježenje u Savi. Zar ne bi to bilo predivno? Tome su se za svoju metropolu dosjetili Parižani pa su napravili velike planove sa Seineom, rijekom u kojoj 2018. godine, kada su krenuli u proces čišćenja,gotovo da nisu niti ribe plivale.

U Parizu postoje planovi da rijeka Seina bude okosnica Olimpijskih igara 2024. godine, na njoj  se planiraju čak tri olimpijska i paraolimpijska natjecanja – triatlon, maratonsko plivanje i paratriatlon, a  od 2025. godine planirana su čak tri kupališta za građane.

Kupanje u Sieni zabranjeno je 1923. godine, a s godinama zagađenost rijeke koja prolazi francuskom metropolom bila je sve veća. Osim gomile smeća, što je plutalo nizvodno, Siena je bila leglo Esherihije Coli zbog ispuštanja otpadnih voda iz kućanstva i industrije.

Otvorenje s Olimpijskim igrama

Čišćenje Siene počelo je 2018., kao dio tzv. “Plana za plivanje”, a za radove je odvojeno 1,4 milijarde eura. Lokalne vlasti su optimistične i smatraju da će nakon 100 godina nekorištenja rijeke, ona opet biti ponos grada, a otvorenje će biti Olimpijske igre 2024. godine.

siene

Dva dezinfekcijska postrojenja za obradu otpadnih voda, kako najavljuju iz Grada, bit će u pogonu već od ovoga ljeta. a trenutno se grade strukture koje će poboljšati kvalitetu vode, poput spremnika za pohranu oborinske vode. Spremnik će zadržavati oborinsku vodu i postupno je puštati u kanalizacijsku mrežu, sprečavajući onečišćenje kada dođe do prelijevanja otpadnih voda tijekom kišnih razdoblja.

Grad je također obvezao vlasnike brodova usidrenih duž Seine da se povežu na kanalizacijsku mrežu Pariza, izbjegavajući izravno ispuštanje otpadnih voda u rijeku.

Već se vidi poboljšanje kvalitete vode

Kako obaviještavaju iz gradske uprave, analiza provedena početkom lipnja pokazala je “izvrsne rezultate”, a testiranja na dijelovima rijeke, gdje će se održavati olimpijska natjecanja, 91% vremena u razdoblju od 20. srpnja do 11. kolovoza 2022. godine zadovoljavala sve standarde.

Da je rijeka čistija, pokazuje i veća bioraznolikost, što znači da su se u rijeku vratile mnoge ribe koje ondje nisu viđene gotovo cijelo stoljeće, a trenutno je zabilježeno čak 30 vrsta.

“Ono što želimo postići čišćenjem Seine je prilagodba grada klimatskim promjenama”, poručili su iz Grada, “Seina je izvor hlađenja ljeti”.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.