hidrotehnički laboratorij
hidrotehnički laboratorij

Beč dobio novi hidrotehnički laboratorij: ‘Pomoći će zaštiti od poplava’

GREEN_300_listici_sredina

Važna inovacija

Ovo je prvo mjesto na svijetu gdje se riječni procesi istražuju u stvarnom, a ne umanjenom mjerilu.

Beč je dobio novi hidrotehnički laboratorij zahvaljujući kojem će znanstvenici moći bolje razumjeti i opisati procese koji se odvijaju u rijekama. Stečena saznanja trebala bi pridonijeti zaštiti od poplava.

U današnje se doba sve češće suočavamo s različitim vrstama prirodnih katastrofa, stoga je od velike važnosti ulagati u istraživanja i istraživačku infrastrukturu kako bi, primjerice, naučili više o vodi i rijekama.

Otvaranjem novog i modernog hidrotehničkog laboratorija u glavnom gradu Austrije bečko Sveučilište za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU moći će dati svoj doprinos u tom području. Laboratorij je smješten u 20. gradskom okrugu Brigittenau, a otvoren je 12. lipnja ove godine. Njegova je posebnost što prvi put u svijetu može istraživati procese koji se odvijaju u rijeci u stvarnom mjerilu, a cilj je rekreirati riječne procese kako bi ih znanstvenici mogli bolje razumjeti, opisati i izraziti matematičkim formulama.

Kako funkcionira hidrotehnički laboratorij?

Otvaranjem brane voda se preusmjerava iz Dunava, protječe kroz kanale zgrade laboratorija poput rječice, a na drugom se kraju ispušta u Dunavski kanal. Kroz laboratorij u sekundi može proteći do deset tisuća litara vode, pri čemu se zbog razlike u razini vode od tri metra između Dunava i Dunavskog kanala ona ne treba upumpavati, što je također jedinstveno na svjetskoj razini.

Testna faza laboratorija, koja traje od siječnja, već je pokazala da se neki procesi odvijaju drukčije nego u prijašnjim istraživanjima s umanjenim modelima. Očekuje se da će stečena saznanja iz ovog projekta značajno pridonijeti zaštiti od poplava ili suša kao i drugim područjima poput održive hidroenergije, brodarstva i zaštite okoliša. Tako bi, na primjer, u budućnosti trebalo biti moguće preciznije predvidjeti rizik od poplave. Osim toga bečko Sveučilište za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti namjerava približiti istraživačku djelatnost zainteresiranim posjetiteljima kroz javni laboratorij na katu zgrade. Time se želi potaknuti građane da nauče više o korištenju i zaštiti rijeka.

“Voda život znači – toga smo u Beču svjesni i ponosni smo na našu kvalitetnu vodu. Ove smo godine proslavili i 150. obljetnicu puštanja u rad 1. magistralnog vodovoda, a time i početak moderne bečke vodoopskrbe. Laboratorij za hidrotehniku sveučilišta BOKU inovativan je i revolucionaran istraživački projekt kojim će se moći steći važna saznanja. Ona će nam omogućiti da radimo na održivoj budućnosti”, istaknuo je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

 

 

PHOTOS BY: PID/VOTAVA; Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.