leopard naslovna

Rijetka snimka predatora kako napada ljenjivca: Pogodite tko je izvukao kraći kraj!

GREEN_300_listici_sredina

Život u divljini

Zoolozi su postavili u ekvadorskoj Amazoni kameru, na kojoj je zabilježen neobičan prizor iz životinjskog svijeta. Okršaj ljenjivca i ocelota ili obojenog leoparda, koji je završio, doista iznenađujuće.

Ljenjivci su, kao što im samo ime kaže, vrlo spore životinje, ali su spretne kad je riječ o kretanju po drveću. Oceloti ili obeojeni leopardi, dvaput su veći od običnih mačaka, i manji od pravoga leoparda, ali ulaze u skupinu predatora i vrlo su brzi i spretni u lovljenju plijena.

Ljenjivac je došao na tlo, što je za njega riskantan potez, vjerojatno u potrazi za hranom, a ondje ga je dočekao ocelot. Snimka, uhvaćena u ekvadorskoj Amazoni, prikazuje borbu ljenjivca i ocelota. Ljenjivac uspijeva odbiti napad divlje mačke s nekoliko začuđujuće brzih i pametnih udaraca, kupujući vrijeme u kojem bi mogao doći do debla.

 

No, kako životinje izlaze iz kadra kamere, nije snimljen ishod, ali istraživači koji su ponukani snimkom kasnije izašli na teren, nisu u blizini sukoba pronašli ostatke ljenjivca.

Kako objašnjavaju istraživači sa Sveučilišta de los Andes u Kolumbij i Sveučilišta San Francisco de Quito u Ekvadoru, ove su snimke prilično rijetke zbog tri razloga. Prvo, jer predatorski napadi se teško snime kamerama. Drugo, ljenjivci obično posjećuju močvare noću, kada je sigurnije. Treće, divlje mačke inače ne biraju ljenjivce kao plijen jer su im na jelovniku uglavnom manja stvorenja, poput zmija, kornjača i žaba. Dakle, zaključuju znanstvenici, obje su životinje izašle iz svojih uobičajenih ponašanja.

PHOTOS BY: YouTube Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.