lemur 1 _naslovna

(Video) Skrivena kamera ulovila lemura: Odlučio se zasladiti ‘desertom’ iz svoga nosa

GREEN_300_listici_sredina

Ulazi u zaštićenu vrstu i vrlo je neobičan

Stanovnici otoka Madagaskara smatraju aye-aye lemure prokletim bićima, koja donose nesreću, što je jedan od razloga zašto je ovaj primat gotovo istrijebljen. Iz londonskog Natural History Museuma, u želji da s njega maknu ovu stigmu, objavili su intiman trenutak jednoga lemura koji pokazuje koliko je ovo biće simpatično.

Kada sunce zađe na otoku Madagaskaru i na džunglu se spusti noć, među stabla izlazi jedan od najneobičnijih primata. Na prvu, rekli biste da je riječ o nekom čudnome križancu: uši su mu kao u šišmiša, ima ispupčene oči kao sova, zube kao štakor, spretne prste rakun, a rep mu je bujan i sličan vjeveričjem.

Riječ je o aye-aye lemuru, jedinstvenoj vrsti koja živi na otoku Madagaskaru i ulazi u skupinu ugroženih vrsta. Stoljećima su ih domoroci Madagaskara smatrali znakom loše sreće i prokletstva pa bi ih ubijali na licu mjesta. Zbog svoje loše reputacije na otoku, ali i zbog toga što jedna ženka ima mladunče samo jednom u tri godine, čak pedeset posto populacije ovoga lemura izumrlo je u posljednjih trideset godina, a očekuje se da će se taj broj u sljedeća dva desetljeća još povećati.

Aye-ayei su relativno mali, tijelo im je duljine do jednoga metra, uključujući rep koji čini polovicu dužine tijela. Cijeli život provode u drveću i rijetko silaze na tlo. Dan provode smotani u loptu u svojim gnijezdima od lišća.

 

@its_nhm

That’s a long finger 😳 #NHM #Creepy #Halloween #HappyHalloween #Animals #Wildlife #NaturalHistoryMuseum #London

♬ Halloween at Hogwarts – Official Sound Studio

Kako su isključivo noćne životinje, aye-aye lemuri imaju razvijeno osjetilo sluha i njuha, a njihovi dugački prsti ukazuju i na razvijeno osjetilo dodira. Na poseban način pronalaze hranu koristeći svoje velike uši i srednji prst, koji je tanji od ostalih prstiju, a ovaj slatki lemurčić, čiji je video objavljen na TikTok profilu londonskog Natural History Museuma, odlučio je desert potražiti – a gdje drugdje – u svome nosu!

PHOTOS BY: Green.hr/TikTok/Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.