toaletni papir naslovna

‘Reusable’ toaletni papir: Napravljen od tkanine i pere se. Koliko je to zapravo ekološki izbor?

GREEN_300_listici_sredina

Zero waste rješenja

Postoji li adekvatna, ekološki prihvatljiva zamjena za toaletni papir? Neki predlažu perive krpice od tkanine kao prihvatljivo rješenje. No koliko je to zapravo ekološki, zapitali smo se, i pronašli nekoliko manjkavosti koje su nas pokolebale.

Možete li zamisliti koncept – koristite krpe od tkanine umjesto toaletnog papira, operete ih i ponovno koristite? Slična ideja kao ona za platnene pelene. Neki tvrde da je ovo ekološki pristup odlaska na toalet, ali valja u obzir uzeti mnoge faktore, a ne samo nebacanje toaletnog papira u WC-školjku.

Što je zapravo “reusable” toaletni papir?

Riječ je o zamjeni za toaletni papir, načinjenoj od već korištenih komada tkanine, koji se koriste nakon velike nužde, a poslije upotrebe se ne bacaju nego peru i ponovno koriste. Tvrtka Net Zero Company na tržištu ima mnoge proizvode koji su održivi, a u cilju im je pozitivno utjecati na naš planet i svojim proizvodima smanjiti ugljični otisak. Na svome su TikToku pokazali kako se koristi održivi toaletni papir, odnosno krpice za čišćenje nakon velike nužde.

@netzerocompany

Reply to @b526373883 We’ve gotten a lot of questions in the comments, so here’s a tutorial on how to use the cloths! 🧻 #reusable #sustainability #lowwaste #ecofriendly

♬ оригинальный звук – user06121158881

No korištenje platnenog “papira” nužno izvlači pitanje higijene i održavanja jer, ako ga koristite jednom, u redu. Ponovna uporaba zahtijeva i određenu razinu higijenskih mjera, odnosno pranja nakon uporabe, a treba ih se strogo pridržavati. U suprotnome, jedan od opasnih faktora je prenošenje bakteriije E. Coli.

Kako temeljito i sigurno održavati krpice?

Ako se odlučite za ovakvo rješenje jer je prema vašoj procjeni bolje za okoliš, trebali biste se pridržavati sljedećih uputa o održavanju platnenog toaletnog “papira”.

Pohrana nakon upotrebe: Krpice bi se nakon upotrebe trebale pohraniti u neku vrstu spremnika – to može biti košara obložena plastičnom vrećicom za smeće ili posuda s otopinom octa, vodikovog peroksida ili drugih antibakterijskih kemikalija.

Pranje: Nakon što je spremnik pun, prljave krpe rukavicama prebacite u perilicu rublja. Nakon upotrebe rukavica, obavezno ih bacite i temeljito operite ruke, Dakle, najveća opasnost je bakterija E. Coli, koja inače obitava u određenoj mjeri u probavnom traktu (ponekad i u urinu), a da biste je “ubili”, potrebne su visoke temperature i izbjeljivač. Također, bakterija može ostati u perilici pa je dobro nakon pranja, pustiti još jedno “prazno” pranje sa sredstvom za dezinfekciju.

Dakle, krpice od tkanine umjesto toaletnog papira zvuče kao dobra ideja, ali dovodi se u pitanje dodatna potrošnja električne energije, sredstava za pranje i vode, i to sve u većim količinama, a koji su potrebni kako biste na pravilan i siguran način održavali krpice. Uzmite u obzir i rukavice, koje uglavnom nisu biorazgradive, a trebate ih baciti ili dezinficirati, što zahtijeva dodatna sredstva i vodu.

S druge strane, toaletni papir, koji se danas proizvodi, uglavnom je biorazgradiv i brzo se razgrađuje u kanalizacijskom sustavu. Možda ipak na ovoj ideji treba još malo poraditi…

 

PHOTOS BY: TikTok Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.