Ako mislite da od poriluka možete pripremiti samo varivo, varate se. Poriluk je povrće koje možete izvrsno iskoristiti u salatama, omletima, tartovima, rižotima i raznim pitama.
Niske energetske vrijednosti, samo 30-ak kalorija na 100 grama, bogat je hranjivim tvarima kao što su karotenoidi, posebno beta-karoten, koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju, imunosnog i reproduktivnog sustava.
Kako bismo vam proširili izbor jela koja možete pripremiti s ovim povrćem, donosimo vam recept za pitu od poriluka, bez brašna, koja je zasitna, a brzo i lako se priprema. Samo trebate pomiješati sve pripremljene sastojke i staviti u pećnicu na pola sata.
Sastojci
- 2 jaja
- 200 g grčkog jogurta
- 200 g feta sira
- 50 g mljevenih zobenih pahuljica
- 2 srednje velika poriluka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- biber
Priprema
Poriluk operite i narežite na ploške. Na maslinovom ulju zagrijte sitno nasjeckani češnjak i ubacite poriluk te kratko popržite dok ne uvene. U zdjelu stavite izmrvljeni feta sir, jogurt, jaja, sol, biber, dodajte obrađeni poriluk i sve promiješajte. Zobene pahuljice usitnite u benderu i dodajte u smjesu.
U okrugli pleh stavite papir za pečenje i izlijte smjesu. Pecite na 200 stupnjeva 30 minuta i vaša ukusna pita od poriluka i sira je gotova.