Slanutak, biljka iz obitelji mahunarki, hranjiv je i ukusan, bogat biljnim proteinima, vitaminima i mineralima pa se zbog svoje nutritivne kvalitete često nalazi u jelovnicima vegetarijanaca i vegana. U našim trgovinama obično možemo kupiti suhi (dehidrirani) slanutak u rinfuzi, ali moguće ga je kupiti u u konzervi ili staklenci, već spremnog za konzumaciju. Najčešće ga pripremamo u varivu, ali je izvrstan dodatak salatama, od njega se pripremaju umaci, namazi, a može se mljeti i u brašno.
Nutritivne vrijednosti slanutka
164 grama slanutka (što se računa kao jedna porcija) sadrži: 269 kalorija, 14,5 g proteina, 4 grama masti, 45 g ugljikohidrata, 12,5 g vlakana. Ostali nutrijenti: mangan (74% dnevnog unosa), folna kiselina (71% dnevnog unosa), bakar (64% dnevnog unosa), željezo (26% dnevnog unosa), cink (23% dnevnog unosa), fosfor (22% dnevnog unosa), magnezij (19% dnevnog unosa), tiamin (16% dnevnog unosa), vitamin B6 (13% dnevnog unosa), selen (11% dnevnog unosa), kalij (10% dnevnog unosa).
Razni zdravstveni benefiti
Budući da slanutak obiluje bjelančevinama i vlaknima, daje dugotrajan osjećaj sitosti pa je idealan za prevenciju pretilosti, ali i za kontrolu tjelesne težine. Osim toga, niski glikemijski indeks i vlakna pomažu u regulaciji šećera u krvi. Minerali, kao što su magnezij i kalij, smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka, a visok sadržaj vlakana u slanutku, posebno topljivih, podržava zdravlje probavnog sustava.
Nutrijenti poput kolina, magnezija, selena i cinka, kojima obiluje ova mahunarka, pridonose zaštiti živčanog sustava i smanjenju rizika od depresije i anksioznosti. Budući da je i bogat izvor željeza, preporučuje se osobama koje su iz svoje prehrane izbacile meso.
Ipak, ne preporučuje se svima!
Sirovi slanutak sadrži toksične spojeve koji se teško probavljaju. Stoga, čak i u kuhanom obliku slanutak može uzrokovati probavne probleme, posebno kod osoba koje boluju od Crohnove bolesti, divertikulitisa, ili osobe koje imaju intoleranciju na laktozu, kako navodi MedicineNet.