holly-mandarich-7MrXw_o7Eo4-unsplash

Povodom Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti prirode, besplatno preuzmite priručnik “Kako se pripremiti za boravak u prirodi“

GREEN_300_listici_sredina

Za opušten, siguran i okrepljujući boravak u prirodi

Povodom Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti prirode, koji se obilježava još od 1972. godine, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF objavila je priručnik "Kako se pripremiti za boravak u prirodi“. Priručnik donosi smjernice za učitelje, roditelje i sve one koji žele provoditi više vremena u prirodi.

“Istraživanja pokazuju kako učenje izvan učionice, koje je jedna od ključnih odrednica obrazovanja za zaštitu prirode, potiče unutrašnju motivaciju za učenje kod djece i mladih, što je ključni faktor koji doprinosi boljim akademskim postignućima i razvijanju samostalnosti. Kako bi boravak u prirodi bio opušten, a u isto vrijeme i fokusiran na određenu temu, važno je uložiti malo vremena i u njegovu pripremu. Dobra priprema nam daje osjećaj sigurnosti, opuštenosti i omogućuje da svoju pažnju usmjerimo prirodnom okruženju u kojem se nalazimo, da ga istražujemo i upoznajemo”, objašnjava koordinatorica za edukaciju u WWF Adria, Jovana Dragić May.

Ovaj se dan obilježava kako bi se ukazalo na značaj obrazovanja koje omogućuje pojedincima istraživanje stanja prirode, identificiranje ekoloških problema i aktivno uključivanje u njihovo rješavanje. Obrazovanje o zaštiti prirode stvara ekološki osviještene i aktivne građane koji se zalažu za očuvanu i zdravu prirodu. To je jedan od razloga što je WWF Adria još 2016. godine počela provoditi edukaciju na temu zaštite prirode, kroz Akademiju za prirodu i stručne obuke s odgajateljima i nastavnicima. Značaj obrazovanja na ovu važnu temu prepoznat je i na globalnom nivou, zbog čega je UNESCO odredio da ekološko obrazovanje mora biti osnovna komponenta nastavnih planova i programa do 2025. godine.

Besplatni priručnik preuzmite OVDJE.

PHOTOS BY: Press; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.