Najnoviji dokumentarac o snažnoj volji i ljepotama planinskih lanaca osvojit će sve avanturiste

GREEN_300_listici_sredina

Snaga prirode i neustrašivi duh

U svega sedam mjeseci doseći planinske vrhove više od 8000 metara nadmorske visine. To je plan koji je sebi zacrtao Nimsdai Purja. Ovaj neustrašivi Nepalac zaputio se na avanturu života i iz nje izvukao naljepše - iskustvo, životne lekcije, kao i dokumentarni film "14 vrhova" koji morate pogledati.

Snaga, neustrašivost, volja i nešto malo ludosti. Ovako bi se otprilike mogao opisati najnoviji Netflixov dokumentarac “14 vrhova: Ništa nije nemoguće”. Riječ je o dokumentarnom filmu, odnosno pustolovini nepalskog alpinista Nimsdaia Purje koji kreće na oko nemoguću misiju osvajanja svih 14 svjetskih vrhova viših od 8000  metara za samo sedam mjeseci.

Osim o ovom izuzetno hrabrom pothvatu i odluci da se u vrlo kratkom vremenu obiđu vrhovi za koje je i mnogim vještijim alpinistima bio veliki izazov, ovo je priča i o ljepotama prirode i svemu što ona nosi. Svakog tko pogleda ovaj dokumentarni film oduševit će ga kadrovi snježnih planinskih lanaca koji u isto vrijeme bude nemir, ali i ostavljaju bez daha. Svakodnevni prizori netaknute prirode s kojima se ekspedicija susretala uistinu su nemjerljivi ni s čime, a vjerojatno ima i onih u kojima upravo oni probude želju za istim ili bar sličnim pothvatom. Ovo je priča i o malom čovjeku koji je odrastao u neimaštini u Nepalu koji prije nego što je započeo planinariti, služio je u britanskoj vojsci s Gurkha inženjerima, a zatim u Specijalnoj službi za čamce, postrojbi za specijalne snage Kraljevske mornarice, njegovoj borbi za preživljavanje, ali i sreći koja ga iznova prati. Film je režirao Torquil Jones, a uz njega je ovaj neustrašivi Nepalac oko sebe skupio ekipu punu povjerenja i uzajamne podrške. “Bila je to luda ideja, ali za mene nije bilo iznenađenje. Njegov mozak uopće ne miruje”, kaže Suchi Purja o svom suprugu.

Ovaj je 100-minutni film divan dokument na neustrašivost pa svatko tko ga pogleda ponijet će nešto iz njega za sebe. Dokumentarac je dostupan na Netflixovoj platformi.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.