PANO_20181014_135710-01

Zapadna Medvednica: Provedite šest sati u šumi otkrivajući bogatu povijest i legende ovog kraja

GREEN_300_listici_sredina

Mija Dropuljić

Dio koji je inspirirao dva Šenoina djela

Tijekom jeseni su dani možda kraći, no zato su planinarski izleti pravi melem za oči. Šuma se odijeva u svoje najljepše ruho, a šuškanje već otpalog lišća zvučna je kulisa tijekom planinarenja. Ako želite provesti cijeli dan u prirodi i uživati u jesenskom izdanju Medvednice, uputite se na njezin zapadni dio, otkrijte njezinu bogatu povijesti i sretni trčite kroz gomilu lišća - vodimo vas na Kamene svate.

Zapadni dio Medvednice je prekriven gustim i nepreglednim šumama koje posebno u jesensko doba mame uzdahe. Ovo područje je također popularno zbog lakog pristupa brojnim zanimljivim lokacijama, poput livadama na Ponikvama, špilji Veternici, gradini Susedgrada te strmim stijenama Kamenih svata. Meni osobno jedna od dražih planinarskih staza je ona koja vodi od Podsuseda preko Susedgrada sve do Kamenih svata. Ova staza je možda kilometarski duga i zbog toga traje duže, no ona nije tehnički ni kondicijski zahtjevna stoga je idealan odabir za ugodan boravak u prirodi. 

Do početne točke našeg izleta možete doći osobnim automobilom ili javnim prijevozom i vlakom (što je praktična opcija ako za povratak odaberete drugu stazu te se vratite doma taksijem). Potrebno je doći do ulaza u susedgradski park kroz koji u samo par minuta stižemo do ruševina poznatog Susedgrada. 

Ruševine Susedgrada se nalaze na 195 metara nadmorske visine. Ova stara gradina je smještena na najzapadnijem obronku Medvednice te je udaljena svega 200 metara od rijeke Save. Nekoć je gradina imala dva dijela, no, nažalost, se danas kroz zaraslu šikaru nadziru tek ostatci gornjeg dijela. Susedgrad je imao i burnu povijest. U 16. stoljeću se posjeda domogao Franjo Tahi protiv koga seljaci pod vodstvom Matije Gupca dižu bunu koja je krvavo ugušena. Upravo ona odlučujuća bitka se odigrala podno zidina ove danas zaboravljene stare utvrde o kojima je pisao i August Šenoa u svom povijesnom romanu “Seljačka buna”. 

Nakon što istražite ono malo što je vidljivo od Susedgrada, put nastavljamo na ulicu Gornji put koja se nakon 300 m spaja s Ulicom Seljačke bune. Idemo 15 m nizbrdo, dolazimo do trafostanice i uz nju lijevo sporednom ulicom Jagodišće stižemo do zavoja gdje se s desne strane odvaja ulica Put Kamenitim svatovima. Ulazimo uskoro u šumu i na negdje dva i pol sata stižemo do planinarske kuće Kameni svati.

Planinarska kuća Kameni svati je možda skromna drvena prizemnica, no preslatki rustikalni izgled i šuma koja ju okružuje pretvara je u pravu oazu i veoma popularnu destinaciju brojnih planinara. Imajte na umu da je planinarske kuća otvorena samo nedjeljom te da poslužuje samo piće. 

Zanimljivo je da izletnike koji planinarsku kuću Kameni svati posjete u svako godišnje doba, odnosno četiri puta, HPD Susedgrad nagrađuje značkom. Svoj posjet možeš dokazati žigom u dnevniku obilaznice Četiri godišnja doba na Kamenim svatima koju možeš nabaviti u samoj kući.

Nakon pauze kod planinarske kuće Kameni svati, vrijeme je da se uputimo do samog vrha Kameni svati. Odmah iza kuće je staza koja vodi do ovog vrha koji se nalazi na 428 metar nadmorske visine. S vidikovca se pruža lijepi pogled na Samoborsko gorje, dio Hrvatskog zagorja i na selo Jablanovec koje se nalazi podno samih stijena. 

Možda vam se samo ime Kameni svati čini poznato? S razlogom. Naime, prema legendi, stijene su nastale tako što je majka nekog mladoženje, nezadovoljna svojom budućom snahom, kletvom okamenila svatove. Ovu narodnu predaju je popularizirao August Šenoa kroz svoju pjesmu “Kameni svatovi” iz 1869. godine. 

Svoj izlet možete završiti povratkom istom stazom do Podsuseda, no možete produžiti i do planinarskog doma Glavica (gdje je odlična štrudla…) te se preko špilje Veternice spustiti u “civilizaciju”. Staza od Podsuseda do Kamenih svata i natrag traje oko šest sati, a od Podsuseda do Kamenih svata pa sve do Dubravice isto šest sati, a prođe se 16 kilometara. Koju god trasu odabrali, nećete pogriješiti jer je ovaj izlet stvoren za ugodno druženje na Medvednici bez velikog kondicijskog napora, a ipak će vam tijelo biti zahvalno na svim pređenim kilometrima. 

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.