lago_di_sorapis8

Dvije planinarske staze koje obavezno trebate proći u Dolomitima

GREEN_300_listici_sredina

Nezaboravno planinarsko iskustvo

Dolomiti u Italiji su pravi raj za ljubitelje planinarenja. Gdje god da se uputite, ispred vas se protežu zelene livade iznad kojih se nadmoćno nadvijaju planine, a kroz te ljepote prolaze mnogobrojne planinarske staze. Izdvajamo dvije nezaobilazne staze za istraživanje ovog veličanstvenog planinskog masiva...

Ako planirate po prvi put posjetiti Dolomite, na prvu je teško odabrati samo par staza. Često se dogodi da u moru raznih opcija, ne znamo koju stazu odabrati. Upravo tako sam se i ja osjećala kada sam počela planirati naš aktivni odmor u Dolomitima. Kako je to bio prvi put da ćemo istraživati taj dio Italije, htjela sam vidjeti sve, a svi znamo da to nikad nije moguće. Bilo je potrebno suziti izbor i odabrati one najljepše staze koje nećemo tako lako zaboraviti. Nakon što smo proveli tjedan dana u ovom planinarskoj raju, bez pretjeranog razmišljanja znam odgovor na pitanje koje dvije staze obavezno trebate posjetiti – to su Tre Cime di Laveredo i Lago di Sorapis.
Dok prvu stazu mogu odraditi i osobe bez puno planinarskog iskustva (naravno, planinarska oprema je obavezna), uspon do jezera Lago di Sorapis ipak preporučujem ljudima koji su u gojzericama prošli pokoji kilometar i koji se ne boje visine. 

Kružna staza Tre Cime di Lavaredo

Tre Cime di Lavaredo iliti Drei Zinnen se ubrajaju u jedan od glavnih simbola Dolomita. To je prirodna atrakcija koju definitivno svatko barem jednom u životu treba vidjeti uživo. Mada sam vidjela sve moguće fotografije i doslovno poznajem ove vrhove iz svih kuteva kamere, ništa me nije moglo pripremiti na stvarni prizor. Samo ime znači “tri vrha”, a oni su okruženi planinskim jezerima i zelenim livadama na kojima spokojno pasu brojne krave. Sami vrhovi su potpuno goli te su u kontrastu s prirodnom koja ih okružuje. Zbog toga djeluju surovo, grubo i naprosto savršeno. Vrhovi se zovu Cima Piccola (2.857 m), Cima Ovest (2.973 m) i Cima Grande (2.999 m). Uspon do najvišeg vrha je ostvario 1896. godine Paul Grohmann, a danas Tre Cime di Lavaredo osim planinara privlače i veliki broj penjača. 

Kružna staza započinje kod planinarskog objekta Rifugio Aurozno gdje se nalazi veliki parking. Parking se plaća 30 eura za osobni automobil, a kako je broj mjesta ograničen, računajte da se na ovaj izlet uputite što ranije ujutro, idealno odmah iza 8:30 h kada se ujedno otvara parking.
Staza oko Tre Cime di Lavaredo je dugo oko 10 kilometara, a računajte da vam je potrebno oko tri i pol sata aktivnog hodanja. Staza je toliko nestvarno lijepa, tako da za ovaj izlet odvojite barem četiri do pet sati. I nemojte zaboraviti ponijeti kabanicu jer je vrijeme izuzetno promjenjivo. I obavezno svaki malo bacite pogled iza sebe.

Uspon do jezera Lago di Sorapis

Jezero Lago di Sorapis ubraja se među najpopularnija jezera u Dolomitima, no za razliku od drugih, do njega je moguće doći samo hodanjem ili helikopterom. Njegova nevjerojatna tirkizna boja ostavlja bez daha i djeluje poput nestvarne slike. Potrebno je svako malo se posjetiti da ono što se proteže ispred vaših očiju je isključivo djelo prirode. 

Oko nastanka ovog jezera kruži i legenda o dobrom i voljenom kralju Sorapisu koji je imao sebičnu i pomalo svojeglavu kćer Misurinu. Ona je poželjela začarano vilinsko ogledalo, no ono je imalo svoju cijenu. Kada ga je Misurina ukrala, kralj se pretvorio u planinu Sorapis. Misurina je požalila svoju sebičnu odluku, a njene suze su natopile podnožje planine i tako stvorile jezero Sorapis. Planina Sorapis se nalazi na čak 3.205 metara nadmorske visine, njegov šiljak, koji se reflektira u jezeru Sorapis, dobio je naziv Dito di Dio, odnosno Prst boga.

Dok je nekoć ova staza predstavljala bijeg od velikog broja turista, danas se uspon na Lago di Sorapis ubraja među najpopularnije izlete. Krivac za to su društvene mreže koje su popularizirale ovo mjesto, stoga se pripremite putem sretati i ljude koji su krenuli u pohod samo zbog Instagram fotke. Naravno da nemaju gojzerice i ostatak planinarske opreme, ali zato obavezno imaju ruž.
Staza broj 215 nije teška, no ako nemate planinarskog iskustva te se bojite visine, ipak odustanite od ovog izleta. Naime, na dijelovima je put uzak s posve otvorenim pogledima te su zbog sigurnosnih razloga postavljene sajle i metalne stepenice. Planinarska oprema je, naravno, obavezna. 

Ove dvije staze nude nezaboravno planinarsko iskustvo i pokazuju uistinu impresivne strane Dolomita. One su izvrstan odabir za vaš prvi posjet. Dolomitima se uvijek možete vraćati jer ovaj dio Italije nudi pregršt nezaboravnih staza i prirodnih atrakcija. S našeg popisa veliki dio još uvijek nije prekrižen, tako da mi nestrpljivo čekamo povratak

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.