melanie-kreutz-IFnknR2Mv5o-unsplash

Povijesni potez: Još jedna država zabranila prodaju kozmetike testirane na životinjama

GREEN_300_listici_sredina

Nehumana praksa

Sjajne vijesti stižu iz američke savezne države New York, čija je guvernerka potpisala zakon o zabrani prodaje i proizvodnje kozmetike testirane na životinjama.

U New Yorku je službeno zabranjena proizvodnja i prodaja kozmetike testirane na životinjama. Ova se američka država tako pridružila Kaliforniji, Nevadi, Illinoisu, Havajima, Marylandu, Maineu, New Jerseyju, Virginiji i Louisiani. “Sada je na Kongresu da usvoji Zakon o humanoj kozmetici kako bi se uspostavili dosljedni standardi za ukidanje testiranja kozmetike na životinjama u cijeloj zemlji”, rekao je Brian Shapiro, državni direktor Humane Societyja, prenosi WAN.

Kako su godinama upozoravali aktivisti za zaštitu životinja, mnoge životinjske vrste pate radi kozmetičkih pokusa. Kunićima se, primjerice, kemikalije kapaju u oči ili utrljavaju na obrijanu kožu. Štakorima i miševima daje se velika količina kemikalija kako bi se odredila tzv. “smrtonosna doza” koja ih na kraju ubije.

Alternative bez patnje 

Testiranje kozmetike na životinjama okrutno je i nepotrebno jer tvrtke već mogu stvoriti inovativne proizvode koristeći tisuće sastojaka koji imaju povijest sigurne uporabe i ne zahtijevaju nikakva dodatna testiranja. Osim toga, moderne metode testiranja zamijenile su zastarjele testove na životinjama. Ove tehnologije koje ne iskorištavaju životinje često su brži, jeftiniji i pouzdaniji pokazatelji sigurnosti za ljude.

New York je ovim povijesnim potezom postao deseta država u SAD-u koja je donijela zakon o zabrani prodaje kozmetike te tako postala primjer drugima diljem svijeta koji na ovaj zakon još uvijek čekaju.

PHOTOS BY: Pixabay, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.