linnea-sandbakk-HQqIOc8oYro-unsplash (2)

Izrael postao prva zemlja na svijetu koja je zabranila prodaju krzna

GREEN_300_listici_sredina

Povijesna odluka

Prošli tjedan Izrael je donio povijesnu odluku kojom je potpuno zabranio prodaju krzna, što ga čini prvom državom na svijetu koja je to učinila. Iako sve više zemalja provodi ograničenja u uzgoju krzna, ovo je prvi put da je država zabranila prodaju ili trgovinu krznom.

Oko 100 milijuna životinja uzgaja se i ubija svake godine radi opskrbe modnog sektora krznom, procjenjuje HSI. Gila Gamliel, sada bivša ministrica zaštite okoliša, odazvala se na društvenim mrežama i nazvala trgovinu krznom za modnu industriju “nemoralnom i nepotrebnom”. Nakon potpisivanja zabrane dodala je kako će zajedno učiniti izraelsko modno tržište ekološki prihvatljivijim i ljubaznim prema životinjama.

Kritičari svjetske industrije krzna pozdravljaju izraelsku zabranu prodaje krzna, koju je najpoznatija organizacija za zaštitu životinja PETA nazvala “povijesnom pobjedom”. Zabrana je rezultat višegodišnjeg globalnog lobiranja organizacija za zaštitu životinja poput PETA-e i Međunarodne koalicije za borbu protiv krzna (IAFC) koje surađuju s lokalnim aktivistima kako bi potaknule izraelsku vladu da zabrani prodaju krzna širom zemlje.

Tako je i PETA među prvima pozdravila odluku Izraela objavivši izjavu u znak podrške novom zakonu: “Ova povijesna pobjeda zaštitit će bezbroj lisica, zečeva i drugih životinja od nasilnog ubijanja zbog njihove kože”, navodi se u izjavi. “Desetljećima su PETA i naše međunarodne podružnice izlagale stravičnu okrutnost na farmama krzna, pokazujući kako životinje cijeli život provode zatvorene u tijesnim, prljavim kavezima. Uzgajivači krzna koriste najjeftinije dostupne metode ubijanja, uključujući lomljenje vrata, gušenje, trovanje i udare genitalija”, dodali su iz PETA-e.

Nova zabrana krzna doduše neće utjecati na vjerske skupine koje krzno nose u tradicionalnoj odjeći, poput velikih krznenih kapa zvanih “štreimel” koje su nosili hasidski muškarci, a koje će i dalje biti legalne. Osim toga, ova zabrana krzna globalno se svakako razlikuje od ostalih zabrana jer se na nju odnosi uvoz i izvoz krznene industrije. Iako su neke države, uključujući 15 europskih zemalja, posljednjih mjeseci zabranile uzgoj krzna, modna industrija tih zemalja još uvijek uvozi proizvode od krzna. Izraelski potez za uklanjanjem krzna važan je povijesni znak za modnu industriju u inozemstvu.

Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo je uzgoj krzna još početkom 2000-ih, dok su druge europske zemlje poput Nizozemske, Belgije i Češke, također poduzele korake da prekinu tu praksu, navodi Humane Society International. Kada je u pitanju SAD, Kalifornija je 2019. godine postala prva američka država koja je donijela zakon o zabrani prodaje krznenih proizvoda, a koji stupa na snagu 2023. godine. Trenutno postoje rasprave koje zaokružuju zabrane krzna u američkoj vladi, kao i zakoni kojima je cilj zabraniti testiranje na životinjama unutar SAD-a a koje se proteže čak i na njihov uvoz. Izraelski potez da u potpunosti zabrani prodaju krzna vjerojatno će biti prva zemlja na dugom popisu koja će početi provoditi ovu sveobuhvatnu zabranu. Zabrana će biti službeno donesena za šest mjeseci, dopuštajući neka izuzeća u slučajevima znanstvenog istraživanja, vjerskih svrha i obrazovanja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.