yujia-tang-FonWAEN-H-U-unsplash

Popularni sportski brend okreće se ekologiji: Više neće koristiti klokanovu kožu

GREEN_300_listici_sredina

Sve češća praksa

Rastuća generacija mlađih, ekološki osviještenih kupaca, sve više zahtijeva održivost od tvrtki za proizvodnju odjeće i obuće. Iz toga je razloga primjer održive prakse počeo slijediti i Nike.

Popularni sportski brend Nike od ove godine više neće koristiti kožu klokana u izradi svojih tenisica. Ova odluka dolazi nakon što je Puma, njihov rival iz Njemačke, okončala sličnu kontroverznu praksu koja je izazivala bijes aktivista za prava životinja, ali i potrošača.

Kako navodi Reuters, Nike će uskoro debitirati s Tiempo Legend Elite kopačkama napravljenima od sintetičkih materijala koji zamjenjuju upotrebu klokanove kože. Osim toga, linija Tiempo Premier kopački, koja bi trebala biti lansirana ovog ljeta, također će se odreći klokanove kože, poručili su iz Nikea.

Odluka Nikea i Pume (PUMG.DE) da prestanu koristiti klokanovu kožu u svojim tenisicama dolazi kao velika pobjeda za aktiviste za prava životinja, koji već dugo potiču tvrtke da odustanu od neetičnih praksi koje uključuju okrutnost prema životinjama.

‘Podrhtavanje će se osjetiti u cijelom svijetu’ 

“Nikeova objava je seizmički događaj u zaštiti divljih životinja, a podrhtavanje će se osjetiti u cijelom svijetu, posebno u Australiji gdje se događa masovno komercijalno klanje klokana”, rekao je Wayne Pacelle, predsjednik Centra za humanu ekonomiju koji je ujedno provodio kampanju “Klokani nisu cipele”.

Kako su naveli, kampanja je bila ključna za uvođenje zakona koji zabranjuju uvoz i prodaju proizvoda od klokana.

Nike odbacuje kožu klokana

Rastuća generacija mlađih, ekološki osviještenih kupaca, također je zahtijevala veću održivost od tvrtki za proizvodnju odjeće.

Podsjetimo, vlasnik Guccija Kering SA (PRTP.PA), talijanska Prada i proizvođač luksuznih parki Canada Goose Holdings Inc (GOOS.TO) odbacili su korištenje životinjskog krzna u svojim kolekcijama u posljednjih nekoliko godina.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.