laura-v-ZP1FN8wkprU-unsplash

Buvljaci i sajmovi koje morate obići do Božića!

GREEN_300_listici_sredina

Ali i pronaći nešto za sebe

Nema ništa ljepšeg od obilaska raznih sajmova i buvljaka, znajući da time podržavamo cirkularnost i održivu modu. Mi smo izdvojili neke za vas koje stignete obići prije Božića i možda tamo pronaći idealne poklone.

I dok su sajmovi i buvljaci u drugim europskim državama i svijetu normalna pojava već desetljećima, kod nas su ovakva održiva okupljanja postala sve popularnija proteklih nekoliko godina. I dok je godinama najpopularniji buvljak bio zagrebački Hrelić, sve je više onih koji na tjednoj ili mjesečnoj bazi organiziraju sajmove razmjene, buvljake i općenito sajmove gdje ćete po povoljnim cijenama pronaći nešto za sebe i time poduprijeti cirkularnost, održivu modu, ali i ekološku osviještenost koja s time dolazi u paketu. Ovogodišnji prosinac prepun je ovakvih događanja, a mi smo izdvojili gdje još do Božića možete uloviti neki second hand komad po odličnim cijenama.

Adventski buvljak u KSET-u

U petak, 16 prosinca zagrebački klub KSET u Unskoj ulici organizira buvljak gdje ćete po pristupačnim cijenama moći uloviti božićne džempere, elegantne second hand komade, kao i nakit, ručno rađene predmete, ali i razne vintage torbice. Buvljak je otvoren od 14:00 do 20:00 sati. Više informacija možete pronaći ovdje.

24. Diva buvljak Christmas edition

U Plesnoj školi “Diva” u ulici Mije Krešića u Zagrebu 17.prosinca osim što možete kupiti rabljene božićne ukrase, razne predmete, obuću, odjeću i nakit, na buvljaku možete i vi biti prodavač. U dvorištu i prostorijama škole od 17:00 do 19:00 sati možete kupiti ili prodati, a za prodavača važno je da uplatite i kotizaciju. Više informacija pronađite na linku.

Projekt Ilica: Q’ART – DAR MAR

Popularni kolektivni multidisciplinarni projekt koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana ovog adventa održava festival pod nazivom DAR MAR i bit će posvećen darivanju i pomaganju onim najslabijima i najranjivijima u našem društvu. Projekt je vođen temama i aktivnostima održivog razvoja te ih predstavlja javnosti kroz programe koji ukazuju na koji način kao zajednica, ali i kao pojedinci možemo doprinijeti održivosti. Zimsko izdanje festivala ponovo će realizirati reviju u suradnji s Zg Holdingom, ULUPUH-om i Tekstilno tehnološkim fakultetom u kojoj će studenti TTF-a inspirirani ZIMSKIM SNOVIMA pripremiti modele od napuštenih odjevnih predmeta koje smo prikupili u suradnji s Zagrebačkom Čistoćom i Zg Holdingom. Dio odjeće će biti proslijeđen u organizaciju Humana Nova gdje će se preoblikovati u neke nove predmete koji će također biti predstavljeni kroz reviju, a moći će ih se i kupiti na festivalu zajednice. Održava se u nedjelju, 18.prosinca duž Ilice, a dodatne informacije su na linku.

Bunkerov božićni buvljak

I u Samoboru se organiziraju buvljaci. Tako ako se u subotu 17.prosinca nađete tamo u 10:00 sati kreće buvljak u čijem je glavnom fokusu održiva moda i racionalna potrošnja. Više informacija nalazi se na linku.

8. Sajam kreativnog kolektiva MADE BY

U Domu sportova u Zagrebu, 16. i 17. prosinca održava se sajam ručno rađenih proizvoda među kojima su odjeća, nakit, torbe,  ukrasi za dom, oprema za kućne ljubimce, kozmetika, ilustracije i još mnogo toga što možete “ušećariti” za božićne poklone. Više informacija ovdje

Buvljak razmjene

Trodnevni događaj razmjene održava se u prostorijama Studentskog doma “Stjepan Radić” u Zagrebu. Od 15. do 17. prosinca donesite odjeću koju više ne nosite te u zamjenu udomite nešto što vam se sviđa. Količine nisu ograničene. Sva preostala odjeća na kraju buvljaka donirat će se u socijalnu zadrugu Humana Nova koja se bavi zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem tekstila te njegovom ponovnom uporabom i reciklažom kako bi pridonijela smanjenju siromaštva i očuvanju prirode. Uz buvljak će se također nalaziti i ploča za pisanje na koju će posjetitelji moći podijeliti svoja razmišljanja i brige o okolišu te održivosti u modnoj industriji. Dodatne informacije na linku.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.