230116143124-florian-ledoux-1

Pogledajte impresivne fotografije: ‘Kada se prvi put približite ovoj životinji to postaje ovisnost’

GREEN_300_listici_sredina

Ledeno strpljenje poznatog fotografa

Posljednje dvije zime Ledoux je proveo na arktičkom morskom ledu, snimajući kultne scene za BBC-jevu dokumentarnu seriju o prirodi "Frozen Planet", kao i Disneyev film "Polar Bear".

Snimateljska ekipa satima je na udaljenosti promatrala polarnog medvjeda koji je čekao ispred rupe u ledu čekajući tuljana. Gotovo 12 sati medvjed je ležao napola u snu, a napola budan na rubu rupe. U želji da uhvate savršene kadrove, prvi su dan radili 22 sata na morskom ledu i nisu ga uspjeli fotografirati kako su zamislili. Stvarnost je to fotografije divljih životinja – sve se uvijek odvija isključivo pod uvjetima prirode. No, u tome je izazov.

“To je cijena koju plaćamo da dobijemo jedinstvene slike. Svaki snimak koji dobijemo na Arktiku je bitka. Pomičemo svoje granice; osjećamo se živima radeći to”, rekao je za CNN nagrađivani francuski fotograf i redatelj Florian Ledoux.

Posljednje dvije zime Ledoux je proveo na arktičkom morskom ledu, snimajući kultne scene za BBC-jevu dokumentarnu seriju o prirodi “Frozen Planet”, kao i Disneyev film “Polar Bear”.

Potaknut strašću za očuvanjem prirode, njegova izvanredna fotografija iz zraka donijela mu je mnogobrojne nagrade, poput one za fotografiju dronom na Siena International Photo Awardsu te Nature TTL.

Hladnoća grize 

Ove godine planira svoju zimsku ekspediciju koja kreće iz Longyearbyena, najsjevernijeg naselja na svijetu. Provest će dane i noći na morskome ledu.

“Ako počnemo krajem veljače, imamo malo svjetla. Sunce prođe iznad horizonta oko 11 ili 12 sati, a onda je mrak u 14 ili 15 sati”, objasnio je. Od tada pa nadalje, broj sati svjetlosti brzo raste. Početkom travnja više se ne mogu vidjeti zvijezde, a do sredine travnja je ponoćno sunce, objasnio je.

Iako je naposljetku uspio uhvatiti impresivne kadrove fascinantnih životinja, poznati fotograf i redatelj kaže da to ima svoju cijenu. Ekstremni zimski uvjeti, gdje se temperature često spuštaju i do -40 stupnjeva Celzijevih, strahovito utječu na raspoloženje.

“Ogromna tama i niska razina vitamina D te nedostatak rutine kvari tjelesni sat. Vječno se borite s jakom hladnoćom, a kada se temperature spuste na -40 sve što dotakneš golim rukama zalijepi se za kožu. Vlaga koju izdahneš smrzne se na licu, a unatoč nošenju nekoliko slojeva odjeće i golemim rukavicama i skijaškim naočala, hladnoća grize”, objasnio je.

Medvjed koji želi biti zvijezda 

Nakon što uoče medvjeda, posada će se ga pratiti i strpljivo čekati da se sam postepeno približi.

“Želimo biti sigurni da se medvjedu sviđamo”, rekao je Ledoux, dodajući da se medvjed mora osjećati ugodno u njihovoj prisutnosti kako bi mogli snimiti njegovo stvarno ponašanje. Ako je medvjed plašljiv ili loše reagira na njihovo prisustvo, prestat će ga slijediti. “To je jednostavno tako – ako ne želi biti zvijezda, ne možete ga prisiliti.”

Biti tako blizu polarnom medvjedu izaziva ovisnost. Prvi put kad ga je ugledao, Ledoux se naježio, a unatoč stotinama susreta od tada, reakcija se nije promijenila.
“Oni su tako veličanstveni i lijepi … To budi mnogo emocija”, rekao je.

Njegov cilj je prenijeti te emocije kroz svoje slike.

Klimatske promjene 

Jedna od Ledouxovih fotografija, koja je dospjela na naslovnicu časopisa Oceanographic Magazine i Wildlife Photographic, prikazuje polarnog medvjeda kako nesigurno korača između komada leda. Fotografija šalje poruku krhkosti i odražava prijetnju smanjivanja ledenih ploča.

Arktik se zagrijava gotovo četiri puta brže od ostatka planeta, uzrokujući topljenje leda i ugrožavajući cijeli ekosustav koji o njemu ovisi. Čak i u nekoliko godina koliko je Ledoux istraživao Arktik, sam je svjedočio tim promjenama.

PHOTOS BY: Instagram - Florian Ledoux / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.