hans-jurgen-mager-ffE6g1p5mjc-unsplash

Danas je Dan polarnih medvjeda: Ovdje saznajte kako ih možete spasiti

GREEN_300_listici_sredina

Svijet se mijenja od pojedinca

Obitelji polarnih medvjeda trenutno su u jazbinama i ondje će ostati sve do početka proljeća kada su mladunci konačno dovoljno veliki da prežive surove vanjske arktičke uvjete. Upravo zbog toga, kraljem veljače obilježava se Međunarodni dan polarnih medvjeda.

Sve brže topljenje morskog leda zbog klimatskih promjena izravno ugrožava polarne medvjede. Procjene su da ih trenutno na svijetu ima oko 26.000, a ta se brojka smanjuje iz godine u godinu. Kako bi se skrenula pozornost na njihovu zaštitu, svake se godine na današnji dan obilježava Međunarodni dan polarnih medvjeda.

Odabran je upravo kraj veljače jer se tada majke i mladunci polarnih medvjedica udobno smjeste u svojim jazbinama. Mladunci se rađaju u zimskim jazbinama skrivenim pod snijegom. Pri rođenju su slijepi, teže nešto više od jednog kilograma i imaju samo lagani sloj krzna koji ih štiti od hladnoće. Obitelji ostaju u jazbini sve do početka proljeća kada su mladunci konačno dovoljno veliki da prežive surove vanjske arktičke uvjete.

Posvoji polarnog medvjeda 

Kako su poručili organizatori Međunarodnog dana polarnih medvjeda, ove su godine fokus stavili na prikupljanje novčanih sredstava za zaštitu majki i mladunaca. Naime, u prosjeku samo oko polovica njih dosegne odraslu dob, a tada imaju još niže stope preživljavanja.

Zbog toga organizacija nudi opciju simboličnog posvajanja polarnog medvjeda, ali i aktivnog uključivanja u njihove projekte za zaštitu životinja. Cilj je ujedno i skrenuti pozornost na smanjenje ugljičnog utiska koji izravno utječe na topljenje njihovih prirodnih staništa, ali i sve veći nestanaka tuljana, koji su ujedno glavni izvor hrane ovih veličanstvenih životinja. Naime,  polarni medvjed mora pojesti 2-3 odrasla tuljana svaki mjesec ili riskira gubitak do 30 posto svoje tjelesne težine.

Prema procjenama znanstvenika, ako se nastavi ovakav trend smanjenja leda na Arktiku, polarni bi medvjedi mogli izumrijeti između 2050. i 2100. godine.

Svijet se mijenja od pojedinca

Jedan od vodećih uzroka emisija stakleničkih plinova je prijevoz. Više zajedničkih putovanja ili vožnja biciklom na posao može se učiniti malim korakom, ali svijet se mijenja od pojedinca.

Možete pokrenuti dobrotvorno prikupljanje sredstava za neprofitnu organizaciju koja pomaže okolišu, a da pritom odaberete organizaciju čiju misiju osobno podržavate.

Razmotrite kako vaša prehrana utječe na planet. Smanjite konzumaciju životinjskih proizvoda i kupujte lokalne proizvode kada god je to moguće.

Započnite projekt zajednice za podršku okolišu. Jedna zabavna ideja je okupiti prijatelje i susjede i ugostiti zabavu uz sadnju drveća. Koordinirajte sa svojim gradom kako biste pronašli prikladnu lokaciju kojoj je potrebno drveće i pokrenite prikupljanje sredstava za pokrivanje troškova zaliha.

 

PHOTOS BY: Polar Bears International, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.