Pogled na ovu smaragdnozelenu uvalu nikad nećete zaboraviti

GREEN_300_listici_sredina

Jedna od najljepših na Jadranu

Pandemija koronavirusa je možda pomrsila sve naše putne planove i trenutno ne možemo uživati u nezaboravnim pogledima koji oduzimaju dah. Osim na fotografijama. No, ne moramo uvijek putovati u daleke egzotične krajeve kako bi uživali u nestvarno lijepim pogledima...

Hrvatska je puna lokacija koje će vas osvojiti svojom ljepotom, mjesta na kojima ćete zaboraviti na sve brige i gdje će vas ponijeti emocije sreće i uzbuđenja. Upravo tako sam se osjećala kada sam po prvi put ugledala Zavratnicu. Zastala sam, duboko udahnula, posve u nevjerici da tako savršena ljepota postoji i da se upravo prostire ispred mene. Ova smaragdnozelena uvala smatra se jednom od najljepših na Jadranu, a osobno mogu reći da pogled na nju ubrajam među svoje najdraže prizore.

Zavratnica je krški fenomen koji je 1964. godine proglašen zaštićenim krajolikom, a 1981. postaje dio Parka prirode Velebit. U pitanju je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 metara, a dužina zaljeva iznosi 900 metara. Uvala je nastala u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni podzidima te sadnjom drveća i niskog raslinja. Možda se na prvu ne čini, no ovdje obitava 129 biljnih vrsta, od čega je čak 100 autohtonih.

Smatra se da je Zavratnica nastala davne 615. godine i to u jakom potresu kada su na tom području potonula i tri stara rimska grada. Možda ostaci starorimskih gradova nisu vidljivi, no zato na dnu uvale, oko 800 metara od same plaže na svega par metara dubine, možete vidjeti olupine potopljenog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata.

No, ono što je prava atrakcija jest uređena šetnja uz samu uvalu koja je duga je 1.8 kilometara i traje oko pola sata. Netom prije ulaska u Zavratnicu potrebno je platiti ulaznicu po cijeni od 30 kn, dok djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz. Preporučujem prije same šetnje prvo doživjeti pogled na samu uvalu s uređenog vidikovca Zavratnica gdje se ujedno nalazi i parking. Nakon što ostanete bez daha (a garantiram da hoćete), uputite se do mjesta Jablanac od kuda kreće gore spomenuta šetnica. Zavratnicu možete posjetiti ciljano ili usputno na vašem putovanju. Ako ove godine planirate posjetiti otok Rab, obavezno prije trajekta uživajte u svim čarima Zavratnice. Ako budete putovali magistralom, nipošto nemojte propustiti priliku da uživate u pogledu na jednu od najljepših uvala ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.