Tražite planinarski izlet u blizini Zagreba, a da nije Medvednica? Uputite se na Oštrc

GREEN_300_listici_sredina

Ideja za vikend

Okolica Zagreba nudi razne zanimljive planinarske destinacije. Do većine od njih potrebno vam je nešto malo više od pola sata vožnje. Veoma omiljeno gorje, i to s opravdanim razlogom, je ono Samoborsko, a u najpopularnije njegovo odredište ubraja se Oštrc.

Kada razmišljamo o planinarskim izletima i boravku u prirodi većina Zagrepčanki i Zagrepčana prvo pomisli na Medvednicu. Ovo omiljeno izletište, poznatije kao Sljeme, nudi mnogobrojne staze i brojne lokacije za istraživanje. No, ako ste prošli najpoznatije staze i želite se ipak malo odmaknuti od sljemenske gužve, pogotovo u zimskom periodu kada sanjkaši i skijaši ordiniraju, onda ste zasigurno u potrazi za novim destinacijama.
Oštrc je omiljen među planinarima iz više razloga. Tu je jedan posve praktičan – iznimno je dobro povezan dvjema cestama, pa čak i autobusnim linijama zbog čega je do njega veoma jednostavno doći. S druge pak strane Oštrc nudi brojne planinarske staze stoga ćete prilikom svakog posjeta otkriti nešto novo. I posljednji, ali ne zato manje bitan razlog, jest njegova atraktivnost.

On zauzima središnji položaj u Samoborskom gorju, sami vrh je dobro vidljiv, a prepoznatljiv je po strmim padinama. Priroda se na ovom dijelu lijepo poigrala te kreirala brojne livade na kojima živi pravo biljno bogatstvo, a pojedine biljke su čak i zakonom zaštićene. Oštrc nalazi se na 752 metara nadmorske visine, a s vrha se vide Rudarska draga i Plešivica, a u daljini Zagreb i Medvednica.
Kako biste lakše odabrali jednu od brojnih staza, predlažemo tri najpopularnije, a poznate su iz različitih razloga.

Ako nemate puno vremena ili pak želite poraditi na svojoj kondiciji, onda ćete odabrati najkraću i najstrmiju stazu koja kreće iz Ruda. Automobil ostavite u središtu mjesta, a nakon što prođete crkvu i groblje, dolazite do početka vinograda Nerze. Prolazimo vrhom livade iznad kapele Presvetog Trojstva te kod klijeti ulazimo u šumu. Stalnim usponom stižemo do raskrižja gdje možemo odabrati uspon preko Velikog dola (skretanje desno) gdje stazu nastavljamo takozvanim Hofmanovim putom. Ako niste otvoreni za tu opciju, na dotičnom raskrižju idete lijevo te nakon otprilike 100 metara stižete do manjeg raskrižja. Ravno je lakša i markirana staza, a desno put vodi strmo. Na kraju se spajamo s Hofmanovim putom, stižemo do planinarskog doma te za par minuta do samog vrha. Ova staza (ovisno za koju opciju se odlučite) traje oko 1.15 do 1.30 h.

Blaži uspon je onaj iz Smerovišća i od Šoićeve kuće. Možete odabrati opciju da s obje staze dođete do Velikog dola, za što je potrebno nešto manje od sat vremena, a od tamo možete odabrati lakši put preko livade ili preko Hofmanovog puta. S prvom opcijom do vrha stižete za oko 40-ak minuta, dok drugom za oko pola sata. Ako želite dodati i malo povijesti u svoj izlet, od Šoićeve kuće strmo se popnite na vrh brijega gdje se nalazi ruševina starog grada Lipovec. Gradina je sagrađena davne 1251. godine, a već 1618. se u povijesnim spisima spominje kao ruševina. Danas je očuvan tek dio zidina.

Brojni planinari smatraju najljepšim i najslikovitijim prilazom onaj iz Samobora preko Palačnika. Potrebno je s Trga kralja Tomislava Livadićevom te Starogradskom ulicom doći do križanja cesta za Rude i Smerovišće. Markacije potražite u ulici Taborec. Do Velikog dola je potrebno oko 2.15 minuta te od tamo nastavljamo gore spomenutim stazama do samog vrha. Kada nabijete kondiciju odabranim planinarskim stazama, Oštrc možete kombinirati s usponom na Japetić, što ovaj izlet pretvara u zanimljiv cjelodnevni izlet u okolici Zagreba.

PHOTOS BY: Privatni album, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.