Jeste li znali da na Medvednici postoji slap visok čak 9 metara?

GREEN_300_listici_sredina

Fantastičan vikend izlet

Medvednica skriva nekoliko dragulja koja trebate posjetiti. Otkrivamo kako doći do njih...

Kada netko spomene slapove u Hrvatskoj odmah su nam prva asocijacija Nacionalni parkovi Plitvička jezera i Krka. Oni koji rado čitaju sekciju “za one koji žele znati više” nabrojat će i pokoji istarski slap. No, jeste li znali da na Medvednici postoji slap koji je visok čak 9 metara i ubraja se jedne od glavnih prirodnih atrakcija na Sljemenu?

Slap Sopot je najveći i mnogi ga smatraju najljepšim slapom na Medvednici. Pitate se, kako najljepši, zar ih ima više? Da, Medvednica skriva brojne slapove, a mi vas ovog vikenda vodimo do onog najpoznatijeg. Odlična vijest za sve one bez pretjerane kondicije i planinarskog iskustva – pristup slapu Sopot nije težak, ne zahtijeva previše planinarskog iskustva, a ubraja se u lijepi obiteljski izlet niti sat vremena od vašeg doma.

Slap Sopot se nalazi na 350 metara nadmorske visine, a smješten je u gornjem toku potoka Vrapčaka. Poseban doživljaj je drveni most s kojem se pruža divan pogled na slap. Uz sami gornji rub slapa prolazi cesta uz pomoć koje možete lagano stići do ove prirodne znamenitosti.

Kako do slapa Sopot?

Postoje brojne varijante kako doći do slapa Sopot. Tako ovaj izlet može biti kratak, ali isto tako možete s njim poraditi i na svojoj kondiciji. Najbrži pristup za one lijene među vama jest od livade Ponikve. Iz Gajnica vodi asfaltirana cesta, tzv. Zelena magistrala, koja završava na parkiralištu na Ponikvama od kuda je do slapa potrebno oko sat i pol hodanja. Izvrsna opcija je izlet koji počinje u Gornjem Stenjevcu, prolazi uz špilju Veternicu i planinarskog doma Glavica te uz Ponikve dolazi do slapa Sopot. Tu se možete odlučiti za povratak istim putem ili se spustiti do streljanje Vrapče gdje se možete vratiti u civilizaciju javnim prijevozom ili taksijem. Na tom putu ćete vidjeti još jedan manji slap imena Ferendol.

Špilja Veternica – jedan od najvećih podzemnih kompleksa u Hrvatskoj

Inače špilja Veternica je golem podzemni kompleks, vjerovali ili ne, jedan od najvećih u Hrvatskoj. Za njeno postojanje se zna od 19. stoljeća, ali tek se tridesetih godina prošlog stoljeća ulaz proširio za čovjeka. Zašto Veternica? Ime je dobila po vjetru koji je iz nje puhao prije nego što je ulaz zagrađen vratima. Posjetitelji mogu istražiti 380 metara, dok je ukupno istraženo 7 km kanala. Koncertna dvorana, Kameni slap, Separe, uski prolazi Scila i Haribda su samo neke od znamenitosti koje ćete prilikom jednosatnog posjeta vidjeti. Za koju god se opciju odlučite, imajte par stvari na umu. Prilikom našeg posjeta slap Sopot se nije pokazao u svojoj velebnoj veličini. Razlog tomu je nedostatak vode. Stoga ako ga želite vidjeti u punom sjaju, pratite vremensku prognozu i birajte dane nakon obilnih kiša ili topljenja snijega. S druge pak strane mi smo jutarnju kavu popili odmah uz slap jer nije bilo vode. Kada je vodostaj velik, slap možete promatrati tek s drvenog mosta. Špilja Veternica ima specifično radno vrijeme. Otvorena je za posjetitelje vikendom i blagdanima (izuzev Uskrsa) od 10h do 16h u periodu od kraja ožujka do kraja studenog.

Posjet slapu Sopot i/ili špilji Veternici na Medvednici lijepo je iskustvo za cijelu obitelj, a posebno će u izletu uživati klinci. Često nije potrebno ići daleko kako bismo istražili prirodne ljepote. One se često nalaze ispred našeg praga. Potrebno je samo napuniti ruksak i zakoračiti u avanturu.

PHOTOS BY: Privatni album, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.