128788811_205693374371469_418702252266703089_o

Počeo je “Festival održivosti – Nova pravila igre”. Saznajte o čemu je riječ…

GREEN_300_listici_sredina

Igrom do održivog razvoja

Od 7. do 22. prosinca SMART u virtualnom prostoru organizira Festival održivosti – Nova pravila igre koji skreće pozornost na važnost održivog razvoja i njegov snažan potencijal za unapređenje ekonomske i društvene povezanosti, pogotovo u kriznim vremenima kada je potrebno preispitivati sve postojeće razvojne paradigme.

Festival održivosti – Nova pravila igre završno je javno događanje u sklopu istoimenog projekta Nova pravila igre podržanog u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Projekt je otpočeo u svibnju 2019. otkad je održan niz obrazovno-zagovaračkih aktivnosti za predstavnike udruga te za djecu i mlade u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji kojima je cilj bio povećati njihove kompetencije za aktivno sudjelovanje u stvaranju održivih lokalnih zajednica. U međuvremenu je pokrenuta i nova medijska platforma Rasadnik.fyi te osmišljena društvena igra o ciljevima održivog razvoja za djecu i mlade.

Središnje događanje “Festivala održivosti – Nova pravila igre” ciklus je online predavanja “Pogled u  održivo susjedstvo – Slovenija” koji počinje 7. prosinca. Posvećen je inspiraciji primjerima dobre prakse koji se u susjednoj Sloveniji primjenjuju radi ostvarivanja globalnih ciljeva za održivi razvoj. Namijenjen je svima s interesom za zadane teme, a održat će se na platformi Zoom uz prijave putem Google obrasca.

Prvo predavanje bit će održano 7. prosinca pod nazivom “Mogu li (društvene) igre mijenjati svijet?” Održat će ga Rok Kranjc, istraživač, dizajner poslovnih procesa i ozbiljnih društvenih igara, prevoditelj i urednik, radijski novinar i ekološki aktivist iz Ljubljane. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

Dva predavanja bit će održana 17. prosinca. Primož Šporar, predsjednik Fonda 05 – Zaklade za impact investiranje i član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) te dugogodišnji stručnjak u području održivog razvoja, predstavit će globalni koncept “impaktizacije” različitih gospodarskih sektora s naglaskom na sektor turizma i industrije odjeće, a Tadej Slapnik, direktor Hashnet d.o.o., blockchain stručnjak na UNECE (United Nations Economic Commision for Europe) i član tehničke grupe Europskog Blockchain partnerstva (EBP), govorit će o cirkularnoj ekonomiji i korištenju blockchain tehnologije za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja. Predavanja će moderirati Teo Petričević, direktor ACT Grupe.

Posljednje predavanje 22. prosinca bit će posvećeno temi Kulturne i kreativne industrije u funkciji održivog razvoja, a održat će ga Davor Buinjac, savjetnik za izradu kulturnih strategija i održivog razvoja gradova temeljenog na kulturi, zaposlen u Odjelu za kulturu Grada Ljubljane kao savjetnik za strateška pitanja.

U sklopu Festivala na Zoomu će biti predstavljena i spomenuta društvena igra “Zadnja šansa” koja je osmišljena kako bi djecu i mlade na zabavan i kreativan način poučili ciljevima održivog razvoja.

Tijekom Festivala bit će predstavljeni i rezultati brojnih obrazovno-zagovaračkih aktivnosti koje su se od početka projekta provodile za djecu i mlade Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Naime, mladi su se bavili odgovornom proizvodnjom i potrošnjom odjeće, utjecajem volontiranja na zdravlje građana, uspostavljanjem i vođenjem školskog vrta, aktivnim sudjelovanjem u rješavanju problema u lokalnoj zajednici te novim pristupima medijskim sadržajima kroz poseban fokus na održivosti.

Projekt Nova pravila igre Udruga za razvoj civilnog društva “SMART” kao nositelj projekta provodi u partnerstvu s Udrugom Delta, Centrom za kulturu dijaloga, Društvom “Naša djeca” grada Gospića, Gradskom knjižnicom Rijeka, Srednjom školom Ambroza Haračića, Osnovnom škola Nikola Tesla i Gradom Rijeka. Glavni je SMART-ov partner na Festivalu održivosti – Nova pravila igre Gradska knjižnica Rijeka.

PHOTOS BY: Udruga Smart, Zadnja šansa, Festival održivosti - Nova pravila igre, Press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.