trg-antuna-nemcica

ECO CITY: Križevci zasluženo odnijeli titulu

GREEN_300_listici_sredina

Treći po redu pobjednik nagrade

Prema istraživanju i natječaju Jutarnjeg lista, portala Gradonacelnik.hr i agencije Apsolon, Grad Križevci dobitnik je nagrade najbolji ECO CITY u 2020. godini.

“Energetski neovisan i ekološki osviješten grad, to su dva cilja koja želimo ostvariti i na kojima marljivo radimo. Drago nam je da ste prepoznali naš trud i dodijelili nam ovu nagradu i tako nam potvrdili da naše eko politike vodimo u dobrom smjeru. Ovo nije zasluga samo mene, gradske uprave ili Komunalnog poduzeća, ovo je zasluga svih Križevčanki i Križevčana! I dalje ćemo nastaviti vrijedno raditi kako bi naš grad očuvali za našu djecu i buduće generacije!”, rekao je gradonačelnika Križevaca, Mario Rajn, prilikom dodjele nagrade za najbolji Eco City u 2020. godini.

Grad je odnio titulu iz nekoliko razloga, a portal Križevci.info istaknuo je nekoliko njih. Naime, svi stanovnici Križevaca imaju spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, a ušao je u top 10 gradova u Hrvatskoj po stopi odvojenog otpada zahvaljujući rastu od 9,81 posto na godišnjoj razini u odvajanju prikupljenog otpada. Građani su sudjelovali u brojnim edukacijama o pravilnom sortiranju otpada, a sudjelovala su i djeca predškolske dobi. Za potrebe službenog puta u Gradskoj upravi i Komunalnom poduzeću koriste se električna i hibridna vozila, a na području grada su dvije punionice za električna vozila te je u planu postavljanje još nekoliko njih. Uskoro će se omogućiti i sustav javnih bicikala čemu se jako vesele građani.

U tijeku je i javna nabava za ESCO model javne rasvjete kojom bi se 50 posto rasvjete zamijenilo u LED. Energetski su obnovljene zgrade Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole “Vladimir Nazor” Križevci, a u tijeku je rekonstrukcija domova u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom.

Križevci se ističu po projektu “Križevački sunčani krovovi” u sklopu kojeg su građani pomagali u postavljanju solarne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci i na krov Gradske knjižnice “Franjo Marković”. Postavit će se još nekoliko solarnih elektrana, a važno je istaknuti kako se kroz EU projekt HealingPlaces istražuje geotermalni potencijal geotermalnog izvora pored grada koji bi se koristio za grijanje javnih zgrada.

Grad će uskoro postati i puno zeleniji zahvaljujući ozelenjavanju javnih površina. Postavit će se zeleni krov na paviljon na Strossmayerovom trgu, sade se stabla po ulicama u gradu, a uskoro kreću radovi na uređenju parka u Ulici kralja Tomislava.

PHOTOS BY: Krizevci.hr, Press, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.