Najstarija-Medulinka_autor-Sonja-Barbara-Bader_Ladonja-placa-2020-1030x609

Izabrana “missica” koja će nas predstavljati na europskom natjecanju

GREEN_300_listici_sredina

Osvojila je čak 9.373 glasa

Iako je najstarija predstavnica Općine, Najstarija Medulinka iz Istarske županije pobjednica je ovogodišnjeg natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine

Od ukupno 23.238 glasova pristiglih za svih osam finalista za Hrvatsko stablo godine, “najstarija Medulinka” dobila je 9.373 glasa. S obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19, ovogodišnje proglašenje  pobjednika upriličeno je putem online platforme u organizaciji nacionalnog koordinatora natjecanja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao i partnera na projektu Hrvatske šume d.o.o., Hrvatskog agrometeorološkog društva i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najstarija Medulinka, kao pobjednica natjecanja dobitnica je nagrade Istraživanja zdravstvenog stanja i statike pojedinih dijelova stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja, osiguranu od strane Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pobjednik ovoga natjecanja automatski je postao hrvatski kandidat u međunarodnom natjecanju za Europsko stablo godine. Glasovanje za Europsko stablo 2021. godine trajat će od 1. do 28. veljače 2021. godine. Pobjednika natjecanja saznat ćemo u Briselu, 21. ožujka 2021. godine na Svjetski dan šuma.

Podsjetimo, natjecanjem “Hrvatsko stablo godine” promoviraju se priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice. Na taj se način pokušava podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka. Cilj je natjecanja privući ljude i potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine.

Kratka priča o tome kako je ovo stablo ladonje dobilo svoje ime, predstavljena je u dijelu prijave za natjecanje: “Godine brzo prolaze, kaže nam. Sjeća se ljudi i njihovih imena i običaja poput Pusta i Majnice. Tu je uvijek bilo živo, imali smo tržnicu, ples. S osmijehom dodaje da voli na placi (trgu) pogledati dobar film ili predstavu, zanjihati se na koncertu, zapjevati na ljetnoj fešti i u vrijeme Adventa. Tada se posebno dotjera jer obožava društvo. No najviše voli dječju ciku i smijeh, njima se i ubuduće veseli. Priča nam mudra i vedra, danas najstarija naša sumještanka, Ladonja na medulinskoj placi.”

Da stablo može pričati, Medulinka bi sigurno bila neiscrpan izvor brojnih povijesnih zbivanja, ali i lokalnih anegdota. Mi joj želimo još puno godina života i puno sreće kada će braniti naše boje pred Europom.

PHOTOS BY: Sonja Barbara Bader, Udruga Medulinksa placa, Press, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.