20200913_151603

Izlet u park-šumu Jankovac na Papuku je odlična ideja za cijelu obitelj

GREEN_300_listici_sredina

Nova avantura na svakom koraku

Ove godine proljeće možda stiže sramežljivo, no postepeno ipak osjećamo toplinu sunčevih zraka na svojoj koži, miris cvijeća, a dan već neko vrijeme traje duže. Znate što to znači? Stiglo je pravo vrijeme za planiranje proljetnih izleta.

Ako do sada niste istražili sve ljepote Papuka, poznate slavonske planinarske destinacije, vrijeme je da u društvu cijele obitelj uživate u čarima ove divne planine. Definitivno najpopularnije izletište na Papuku je Jankovac te je odličan odabir za prvo upoznavanje s najpoznatijom slavonskom planinom.

U pitanju je dolina koja je dugačka svega 500, a široka 200 metara, no na tako malom prostoru skriva pravo bogatstvo. Tu se nalazi mekana livada koja zove na piknik, dva umjetna jezera koja su kao iz nekog filma, dvije špilje i 30 metara visoki slap Skakavac, najpopularnija atrakcija Jankovca. Zbog svih tih ljepota je 1955. godine Jankovac proglašen park-šumom.

Osim predivne prirode čija zelena boja ostavlja bez daha, Jankovac ima i izuzetno zanimljivu povijest zbog čega je ova destinacija dodatno primamljiva. Ističe se jedan poseban gospodin po kojem je ovo mjesto dobilo svoje ime. U pitanju je voćinski vlastelin Josip pl. Janković koji je u 19. stoljeću bio vlasnik brojnih posjeda od Voćina do Virovitice. On se 1840. preselio iz Beča u dolinu Jankovac. Iza sebe je ostavio raskošan život na dvoru te je odlučio živjeti u skladu s prirodom, daleko od blještavila i vreve tadašnjeg Beča.

Na Papuku je živio od 1840. do 1961. godine. U tom periodu je sagradio lovačku kuću, napravio dva jezerca za uzgoj pastrve, uredio staze za šetnje i jahanje konja. Izuzetno dobar život, potpisala bih ga odmah. Njemu u čast se staza u park-šumi Jankovac naziva Grofova poučna staza, koja je duga oko 2,5 kilometra i traje oko sat i pol. Ulaz u park-šumu se plaća simboličnih 10 kuna te svaki posjetitelj dobiva letak s uputama za obilazak spomenute staze.

Svoj izlet započnite desno od planinarskog doma gdje ćete prvo proći pored jezera i izvora da biste uskoro stigli do sarkofaga Josipa pl. Jankovića. Grof je sam dao izraditi svoje posljednje počivalište koje se prvotno nalazilo u špilji iznad izvora, no danas njegov sarkofag možete vidjeti u drugoj špilji. Put nas vodi kroz predivnu šumu te stižemo do “staklarskog groblja”, odnosno groblja prvih stanovnika ove doline. U pitanju su staklari koji su se u 18. stoljeću doselili s prostora današnje Austrije.

Veliki dio posjetitelja dolazi u park-šumu kako bi vidjeli glavnu atrakciju – slap Skakavac. Visok je 30 metara te se ubraja u najveći i najpoznatiji slap Slavonije. Količina vode ovisi o godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Nama se Skakavac pokazao u nešto skromnijem izdanju, no unatoč tomu ostavlja moćan dojam.

Šetnja Grofovom poučnom stazom čini se poput odlaska u neki mistični svijet u kojem vlada harmonija, a svaki korak kao da vas vodi u novu avanturu. Na ovom mjestu lako zaboravljamo na brige i izazove modernog svijeta. Posve je jasno zbog čega je grof ostavio vrevu i blještavilo bečkog dvora i svoj mir i spokoj pronašao upravo na ovom dijelu Papuka.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.