306047036_1155122528739549_7038359285375057401_n

Ovaj vikend istražite tri nerazvikane lokacije u Hrvatskoj. Donosimo sjajne prijedloge

GREEN_300_listici_sredina

Skrivena prirodna bogatstva

Hrvatska je prepuna odličnih, nerazvikanih lokacija koje treba posjetiti, a mi se svakodnevno trudimo izdvojiti vam neke. Za kraj ovog tjedna pronašli smo tri upravo takve i to na različitim dijelovima Lijepe naše.

Gotovo netaknuta priroda, povijesne znamenitosti i brojne druge atrakcije, skrivene su kulise za fotografiranje diljem Hrvatske. Otkrivanje ovakvih lokacija najbolji je način za provesti vikend s obitelji i prijateljima, a mi smo izdojili takve tri, koje nisu razvikane, a idealne su za posjetiti. Odabrali smo Park prirode Papuk u Slavoniji, šarmantne utvrde Starog grada u Ozlju te misteriozne bunare u Dalmatinskoj Zagori.

Slavonske tajne 

Najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji je Velika utvrda Orahovica koja se nalazi na obroncima Parka prirode Papuk. Još se naziva i Ružica grad, a prvi put se spominje u 14.stoljeću! Na tom je području pronađeno mnoštvo predmeta od metala, stakla te kostiju, ali i različitih primjeraka oruđa i oružja poput mačeva, dijelova pušaka, lukova i strijela. Osim toga, ondje postoje brojni primjerci grube uporabne keramike, ali i renesansno oslikano glineno posuđe uvezeno iz Italije pa čak i primjeri vrhunskog kineskog porculana.

Neki dijelovi utvrde još uvijek su neistraženi, a povjesničari dvoje oko porijekla samog imena. Naime, naziv Ružica grad potječe iz legende o kneginji Ružici koja se od tuge bacila s kule nakon čega su na čitavom području izrasle krvavo crvene ruže.

Ipak, treba istaknuti da je Ružica grad samo jedna od lokacija koje u Parku prirode Papu treba posjetiti. Gotovo netaknuta priroda, slapovi, adrenalinski park te druge brojne povijesne znamenitosti također godinama privlače brojne turiste.

Ljepote uz Kupu 

Tijekom 17. stoljeća bio je hrvatska prijestolnica u kojoj je stolovao ban Petar Zrinski. Ovaj idiličan gradić presijeca rijeka Kupa, uz koju se smjestio srednjovjekovni dvorac Ozalj, kojim su nekada davno vladale obitelji Zrinski i Frankopan. Danas je ondje Zavičajni muzej, koji je prepun vrijednih izložaka, a ondje se nalaze i djela poznate slikarice Slave Raškaj, koja je inače rodom upravo iz Ozlja.

Iz dvorca se pruža prekrasan pogled na rijeku Kupu, duž koje se nalazi nekoliko sjajnih restorana s bogatom gastronomskom ponudom. Cijeli ozaljski kraj poznat je i po odličnim vinima!

Tajne deset bunara 

Posljednja lokacija koju ćemo vam danas preporučiti su misteriozni bunari Rajčica u srcu Dalmatinske Zagore. Riječ je o prirodnoj atrakciji koja se nalazi oko sat vremena vožnje od Splita, između sela Matasi i Nisko.


Ondje se nalazi deset gotovo identičnih bunara omeđenih suhozidom, koji navodno datiraju iz rimskog doba, iako mještani kažu da su turski. U svakom slučaju, imali su veliku ulogu za lokalno stanovništvo koje je iz ovih bunara donosilo vodu. Legenda kaže da su to činili godinama jer bunari nikada nisu presušili!

Dodatan je plus što se do njih može doći biciklističkom stazom, a potom uživati u ovoj prirodnoj, skrivenoj atrakciji.

PHOTOS BY: Instagram, Rene Pronk, Mija Dropuljić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.