279712948_692184018654102_7967768348880903691_n

Ako uskoro planirate na putovanje, donosimo prijedloge eco-friendly smještaja koji će vas očarati

GREEN_300_listici_sredina

Zauvijek ćete htjeti ostati

Svjesno biranje održivog smještaja tijekom putovanja jedan je od najboljih načina da putujete odgovorno i osigurate pozitivan utjecaj na mjesto i ljude koje posjećujete. No, često je problem pronalaženje takvog smještaja i nije uvijek jasno što je zapravo održivo.

Biti odgovoran zahtijeva više vremena i kritičkog razmišljanja, ali malo dodatnog truda s vaše strane može pomoći lokalnim stanovnicima kao i našem, već prilično kritičnom, planetu. Kad razmišljate o održivom smještaju, neki vjerojatno zamišljaju kampiranje na otvorenom no zapravo današnji eko smještaji se mogu pronaći u obliku kućica na drveću, utočišta u zelenoj džungli, drvene kućice usred šume, fora iglui, ali i ugljično neutralni hoteli, hosteli i apartmani.

Možete ih pronaći i u gradu i u prirodi, bitno je da su vrlo jasno istaknuti načini na koji je neki smještaj održiv i da odsjedanjem tamo zaista birate zeleniju opciju. Za one koji uskoro planiraju putovanje, donosimo nekoliko eko prijedloga za fora i održive smještaje u Europi koji će vas očarati.

Anna Cabin, prirodni rezervat Maashorst, Nizozemska

Šuma Holenberg je ulaz u prirodni rezervat Maashorst, dom lutajućih bizona. Tamo usred rezervata, okružena prirodom i daleko od svega, smještena je drvena kućica nazvana Anna. Od posteljine do posuđa od recikliranog otpada, u svemu je naglasak na smanjenju vašeg utjecaja na okoliš. U kućici mogu spavati dvije osobe i ima golemi stakleni atrij za uživanje u prirodnom okruženju u svim vremenskim uvjetima te udubljenu kadu. Kućica ima pokretnu drvenu strukturu koja je otvara prema elementima prirode.

Jedinstveni dizajn omogućuje gostu da živi s prirodom umjesto da je blokira. Izgrađena od prirodnih i održivih materijala kao što su drvo sibirskog ariša i šperploča od breze, u njoj su udobno smještena dva velika kreveta, potpuno opremljena kuhinja, unutarnja kupaonica i mnoštvo skladišnih prostora.

Značajke kao što su kotao koji se grije vatrom, sustav solarne energije i sustav za obradu otpadne vode čini ovu kućicu još održivijom. U blizini se nalaze safari, biciklističke staze i staze za pješačenje pa ima raznih načina da uživate u prirodi.

Charming houses Luz, Fátima, Portugal

Luz Charming Houses koristi tradicionalne metode gradnje i lokalne materijale kako bi putnicima pružila pravo iskustvo portugalskog smještaja. Zahvaljujući ovim tradicionalnim metodama, debeli, izolirani zidovi od toplinske opeke održavaju ugodnu temperaturu u sobama tijekom cijele godine.

Uz naglasak na povezivanje s prirodom, imanje uzgaja vlastiti vrt, koristi LED rasvjetu, solarne ploče, cisternu za kišnicu i posebni sustav za recikliranje. Također surađuje s lokalnim tvrtkama kako bi gostima ponudio domaće delicije poput lokalnih džemova i svježeg kruha za doručak.

Parcel Tiny House, Francuska

Parcel House je zapravo niz samodostatnih malih eko kućica pažljivo pozicioniranih u vinogradima, livadama i farmama u Bretanji, Bordeauxu, Limousineu i Champagneu. Domaćini Linda i Jean-Marie iz Bretanje, željni su podijeliti svoju strast prema sporom načinu života i tradicionalnim metodama.

Svaka kuća izgrađena je od drveta iz francuskih šuma kojima se odgovorno upravlja i opremljena je solarnim pločama. Nedostatak TV-a i Wi-Fi-ja namjeran je korak koji pomaže gostima da se isključe. Spavanje u Parcel kućici prije svega znači poštivanje okoline oko nas. Osim toga, domaćini su posvećeni lokalnom turizmu koji jamči minimalan utjecaj na okoliš i dobro plaća ljude.

Fattoria San Martino, Toskana, Italija

Ovaj hotel je sav u znaku organskog. Ima organske posteljine, organsku kozmetiku, čak i organske boje na zidovima te nema električnih krugova. Interijeri su jednostavni i izrađeni od drva, kamena i prirodnih vlakana, a tu je i organsko jezero za kupanje s potpuno prirodnim sustavom filtriranja.

Njihov organski restoran baziran je na biljkama u Montepulcianu, u Toskani. U pansionu se doručak poslužuje za stolom s organskim proizvodima iz lokalnog uzgoja. Farma od pet hektara među svojim proizvodima ima maslinovo ulje, svježe povrće i voće. Njihov biljni vegetarijanski restoran nudi jela pripremljena u tom trenutku samo od svježih, sezonskih i lokalnih proizvoda. Od spavanja do prehrane, do kvalitete namještaja i njege vrta, sve je osmišljeno kako bi omogućilo umu i tijelu da povrate ravnotežu i mir, a sve uz brigu o okolišu.

Bio Apartments Trnulja, Ljubljana, Slovenija

Bio apartmani Trnulja nalaze se u parku prirode Ljubljansko barje samo 6 km od centra Ljubljane. Do ove organske farme možete doći biciklom, autobusom ili čak brodom. Uživajte u šetnji seoskim imanjem, pored cvjetnih polja i livada na kojima pasu konji i druge životinje.

Seosko imanje Trnulja odražava održivi način življenja koji se temelji na filozofiji mirnog i uravnoteženog suživota s prirodom. Sve zgrade i objekti u cijelosti su izgrađeni u skladu s načelima održive zelene arhitekture i korištenjem ekološki prihvatljivih prirodnih materijala (pretežito drva). Interijeri apartmana odišu prirodnim, neobrađenim drvetom, a proizvodi od gline i tekstil od konoplje daju dašak udobnosti životnom prostoru. Podovi su prekriveni recikliranom ciglom iz stare kuće koja je nekada tamo bila, dok se zidovi sastoje od drvene konstrukcije s izolacijom od konoplje i glinenom žbukom.

Sav namještaj izrađen je od prirodnog slovenskog drva i ima rustikalnu završnicu. Madraci su izrađeni od najkvalitetnijih konopljinih vlakana, kao i tekstil od konoplje za posteljinu, ručnike i zavjese. Svi ovi materijali pozitivno utječu na vaše zdravlje i dobrobit. Osim samog smještaja, mogu se pohvaliti i 100% obnovljivom energijom, recikliranjem preko 80% otpada,  solarnim toplinskim panelima za toplu vodu, uporabom kišnice, nemaju jednokratne ambalažu, lokalna organska hrana i razno drugo.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.