moonstarious-project-H7I8mOX3K8s-unsplash

Ova ekipa osmislila je način kako reciklirati poliester. Koriste ga za kirurške haljine i namještaj

GREEN_300_listici_sredina

Nada za rješavanje problema tekstilnog otpada

Nova metoda kemijski razgrađuje staru tkaninu i ponovno koristi poliesterske spojeve za stvaranje vatrootpornih i antibakterijskih premaza koji se zatim mogu nanijeti na novu odjeću i tkanine.

S ciljem da tekstilnom otpadu daju novi život, istraživači sa Sveučilišta Cornell pronašli su način za kemijsku razgradnju stare odjeće i ponovnu upotrebu poliesterskih spojeva.

Time su zapravo stvorili nadu za neodržive industrije tekstila koje su odgovorne za gotovo 20 posto globalnog otpada. Konkretnije, prema podatcima zaklade Ellen MacArthur, procjene su da 73 posto tekstilnog otpada završi spaljeno ili na odlagalištu, čime se oslobađaju velike količine stakleničkih plinova te drugih otrovnih tvari u okoliš.

“Mislimo da se naša odjeća reciklira ili ponovno obrađuje, ali većinu vremena zapravo se šalje na druga mjesta kao običan otpad”, rekao je Juan Hinestroza, profesor dizajna odjeće te direktor tvrtke Cornellova Textiles Nanotechnology Laboratory, koja je otkrila novi način upotrebe poliestera.

“Naš glavni cilj je ponuditi put za ponovnu upotrebu ovog materijala”, dodao je Hinestroza za Sustainable Brands.

‘Proces zatvorene petlje’ 

Dobiveni materijal iz recikliranja odjeće koja sadrži poliester zatim koriste u nekoliko svrha: kao antibakterijski premaz za kirurške haljine, industrijsku odjeću ili namještaj.

“Jedan od ciljeva mog laboratorija je stvoriti univerzalni premaz koji će služiti u sve te svrhe; iako smo još daleko od toga”, rekao je Hinestroza.

Prethodni pokušaji istraživanja zahtijevali su upotrebu oštrih otapala, ali Hinestroza je otkrio proces koji traje samo 30 minuta i ne zahtijeva ekstremne kemikalije ili temperature.

Prije ovog istraživanja, neki su vjerovali da će boje i nečistoće u mješavini ometati proces, ali princip koji oni koriste, poznat kao kontrolirana kristalizacija,  pokazuje da poveznice izvedene iz poliestera mogu tražiti i pričvrstiti se na metalne spojeve , unatoč drugim materijalima koji mogu biti prisutni.

Istraživanje opisuje proces zatvorene petlje, gdje se odbačeni materijali mogu ponovno upotrijebiti i pridonijeti kružnom gospodarstvu – što je fokus mnogih istraživača održivosti na Cornellu, rekao je Hinestroza.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.