alyssa-strohmann-TS--uNw-JqE-unsplash

Kako uživati u kupovini, ali i dalje misliti na planet?

GREEN_300_listici_sredina

Shopping bez grižnje savjesti!

Ne morate prestati kupovati i uživati u lijepim stvarima, samo trebate savjesnije kupovati.

Bez obzira na sve postojeće krize, klimatske, ekonomske, pandemijske, svi i dalje aktivno kupujemo. Neki možda sada i više jer smo navikli u periodu lockdowna u par klikova naručiti što god želimo i da nam se to dostavi na vrata, a ta navika je ostala i dalje prisutna. Svi se osjećamo bolje kada kupimo nešto novo, pogotovo novi komad odjeće koji nas nekako čini sretnim kao kada na tmurni dan izađe sunce. Međutim, sadržaj vaših ormara utječe na planet i klimu više nego što mislite. Srećom, postoji novi kalkulator modnog otiska koji je jako jednostavan za korištenje, a tu je da bi pomogao ljudima da otkriju ugljični otisak svojih ormara i korake koje mogu poduzeti kako bi taj otisak smanjili.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o utjecaju brze mode na okoliš, Green.hr u suradnji s brendom Perwoll donosi kalkulator modnog otiska kako bi pomogao potrošačima da identificiraju koji aspekti njihovog ormara imaju najveći utjecaj na okoliš. Svoj modni otisak saznajte OVDJE.

Trebamo razmisliti što možemo učiniti drugačije, bolje za planet, za nas, za sve gore navedene krize, a da i dalje uživamo u zadovoljstvu kupovanja. Nakon što ispunite kalkulator, vratite se na članak jer vam niže donosimo još nekoliko savjeta kako savjesnije kupovati i smanjiti utjecaj vaše kupovine na okoliš.

Čitajte etikete!

Vjerujemo da većina ljudi godinama nije ni gledala etikete već samo kako im neki komad odjeće stoji i koliko je lijep. No, tada nismo ni bili svjesni utjecaja mode na planet, niti mikročestica plastike koje završe u vodi tijekom pranja poliesterske majice.  Kako ste naučili izbjegavati jednokratnu plastiku, tako probajte i s onim što stavljate na sebe. Birajte prirodno. Vjerujte nam, osjećat ćete se bolje u svakom pogledu. Ako ste odlučili napraviti promjenu na tom području, započnite s provjerom etiketa na odjeći i birajte održive materijale. To mogu biti prirodni materijali poput pamuka, lana i vune ili bilo kakav reciklirani materijal.

Birajte održive brendove

Ove godine gotovo svaki brend je izbacio nekakvu “sustainable” liniju. Čini se u idealno vrijeme za sve nas koji volimo modu i volimo kupovati, ali želimo i živjeti održivo. Poznati high street brendovi poput H&M-a, Manga ili Zare nude sve više proizvoda od prirodnih materijala, sve više viđamo i odjeću od organskog pamuka ili od recikliranih materijala što nam olakšava odluku o održivoj kupnji. Osim takvih poznatih brendova, sve više je novih, za sada manjih, koji su potpuno održivi pa preporučujemo da i njima pružite priliku.

Zavirite u second hand dućane

Second hand kupovina se ponovno vraća u “modu” i to s dobrim razlogom. Osim što birate održivi shopping i štedite novac, često tamo možete pronaći zaista fora vintage dragulje. Osim odlaska u second hand dućan, postalo je sve popularnije da razne poznate osobe i influencerice prodaju svoju dizajnersku i kvalitetnu odjeću online po dosta povoljnijim cijenama. Često im je odjeća poklonjena i nošena samo jednom ili možda više puta, ali se vidi da je dobro očuvana. Ovo je odličan primjer kupnje kvalitetnog second hand shoppinga koji svakako preporučamo.

Napravite čistku ormara

Još jedna stvar na koju se trebate odlučiti je riješiti se odjeće koju više ne nosite. Ako nemate problem s punim ormarom, bravo! No većina ipak pored punog ormara nastavlja kupovati nove komade. Ipak, polako dolazi vrijeme, kako bi Marie Condo rekla, za pozdraviti se s odjećom koja vam ne pruža veselje ili koju niste odjenuli više od godinu dana. Tu se ne ubraja odjeća za posebne prilike ili od velike vrijednosti. Ako prođete kroz cijeli ormar, sigurno ćete pronaći dosta odjeće koju više ne nosite, a možete donirati ili staviti na prodaju. Njuškalo, Moje krpice ili Facebook market su super mjesta za takvo nešto. Zatim si možete zadati cilj da se počastite s novim komadom odjeće samo onda kada nešto prodate. Tako u jednu ruku idete s pravilom “one in, one out”, odnosno jednog komada robe se prvo riješite pa tek onda nabavite drugi, a ormar se ne zatrpava. Super je štedjeti te novce i za nešto veće; možda novi laptop, putovanje ili one sitne, ali bitne radosti poput kupnje cvijeća za mamu ili neku drugu dragu osobu.

Zapitajte se: “Treba li mi to?”

I na kraju, potrebno je razmisliti i o tome treba li vam uopće taj novi komad odjeće. Kada u trgovini uzmete neki artikl u ruke, zapitajte se  treba li vam baš taj komad odjeće ili možda već imate dovoljno takvih komada u ormaru? Želite li taj komad samo zato jer piše da je snižen ili mislite da je ovo dobar trenutak da zapravo uštedite? Bitno je samo stati na trenutak, razmisliti zašto to kupujete i tu ćete vjerojatno već shvatiti je li vam ta neka stvar uistinu potrebna.

PHOTOS BY: Senja Vild za A’Marie, Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.