oleandar naslovna

Otrovne biljke koje se možda skrivaju u vašem vrtu: Izazivaju razne simptome, od običnih iritacija kože do otežanog disanja i konvulzija

GREEN_300_listici_sredina

Valja biti na oprezu

Iako su prekrasne, neke od ovih biljaka imaju otrovne listove, a neke su otrovne od korijena do cvijeta. Ako rastu u vašem vrtu, važno je da budete pažljivi i oprezni dok ih njegujete i da malu djecu držite podalje od njih.

Izgledaju prekrasno, mame nas svojim šarenim cvjetovima i privlačnim bojama, ali su otrovne, a neke od njih su i po život opasne. U prirodi, dvorištima i vrtovima rastu biljke za koje možda ne biste pomislili da su ozbiljna opasnost, pogotovo za djecu i kućne ljubimce.

Neke je opasno i dirati jer im lišće i stabljike sadrže visok postotak toksina koji preko dodira mogu doći do usta i izazvati simptome trovanja. Nekad ste oleanar mogli pronaći gotovo u svakome vrtu na našem Primorju, a danas se njihova zastupljenost smanjila. Hortenzije su rasle po vrtovima u unutrašnjosti, danas gotovo da ih nema.

Iako su otrovne, ne znači da ih treba uklanjati, važno je samo pojačati mjere opreza.

Za koga su stvarna opasnost? 

Neke biljke sadrže alkaloide koji, ako se unesu u organizam, dovode do alergijskih reakcija, bolova u trbuhu, povraćanja, proljeva i problema sa srcem ili disanjem. Ovisi o toksičnosti biljke, reakcije mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta, a toksini iz biljke mogu se u organizam unijeti gutanjem, udisanjem ili preko kože, izravnim kontaktom s biljkom.

Ako ispravno postupate s otrovnom biljkom, opasnost trovanja vrlo je mala. Orezivanje, presađivanje i druge zahvate potrebno je obavljati tako da se ruke zaštite rukavicama. Ako slučajno dodirnete biljku, nadraženo mjesto isperite vodom.

Uistinu, otrovne biljke stvarna su opasnost samo za malu djecu, koja iz radoznalosti, diraju sve oko sebe i stavljaju u usta.

Evo s kojim biljkama biste trebali biti dodatno oprezni.

Oleandar

Ova biljka često se viđa u vrtovima na Jadranu, ali sadrži toksine koji uzrokuju poremećaje u radu srca i cirkulaciji krvi.

oleandar

I korijen i listovi su otrovni, a gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno. Štetno može djelovati čak i dim od spaljivanja i voda u kojoj je bio kao rezano cvijeće. Toksičnost se zadržava i nakon sušenja.

Fikus

Kada je riječ o fikusu, njegov list sadrži toksin koji može izazvati iritaciju na koži, peckanje i svrbež, a ako se proguta, može izazvati peckanje u grlu i otežano disanje.

fikus

Đurđica

Iako ovaj cvijet raste po šumama, zbog njezina prekrasnog mirisa ljudi je često sade i u vrtovima. No tako nježna i lijepa, iznenađujuće je otrovna, i to cijela. Ako progutate i samo komadić, može doći do mučnine, vrtoglavice, bolova u trbuhu, proljeva i grčeva.

đurđica

Narcis

Postoji više vrsta narcisa, a najpoznatiji je bijeli narcis. Kod ove biljke najotrovnija je lukovica koja, akoje progutate, može izazvati grčeve, proljev i povraćanje.

narcis

Hortenzija

Hortenzija ima predivan cvijet, ali ulazi u skupinu vrlo otrovnih biljaka, ako probutate bilo koji nejzin dio, osjetit ćete simptome poput osipa i svraba kože, mučnine, i pojačanog znojenja. Čak i kontakt s kožom, kod osjetljivijih osoba može izazvati iritaciju i svrbež.

hortenzija

 Bršljan

Bršljan je biljka penjačica i teško je kontrolirati njegov rast, a vrtlari ga često koriste za obrube ili živice, ili u kući kao ukrasnu biljku.

bršljan

Cijela biljkaje otrovna, a posebno su otrovni plodovi na starijim biljkama, koji, ako se pojedu, izazivaju otežano disanje, delirij,  konvulzije, halucinacije i groznicu. Kontakt s lišćem može izazvati iritaciju kože, svrbež, osip i plikove.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.