Ako želite čišći zrak u vašem domu nabavite ove biljke

GREEN_300_listici_sredina

Napravite detoks prostora

Pažljivim odabirom kućnih biljaka, vaš dom može postati sigurnije mjesto za opuštanje.

Listanjem Instagrama shvatit ćete koliko su kućne biljke postale trendy, ali svi ti fikusi i paprati na društvenim mrežama nisu stekli popularnost samo zato što su lijepi za vidjeti. Naime, NASA je 1998. godine provela istraživanje kojim je otkrila da biljke mogu apsorbirati onečišćenje zraka.

Bilo da spavamo, uživamo gledajući omiljene serije na Netflixu ili radimo u uredu, provodimo gotovo 90% vremena u zatvorenom prostoru. To vrijeme provedeno unutra izlaže nas zagađenju zraka u zatvorenom.

Vjerojatno ne mislite da vaš stolić u dnevnom boravku emitira plinove, ali ako je izrađen od iverice, to itekako čini. Boja na zidovima i presvlake na namještaju samo su neki od ostalih predmeta u vašem domu ili uredu koji oslobađaju hlapljive organske spojeve, poput formaldehida.

Biljke

Svi smo izloženi nekoj količini zagađenja zraka u zatvorenom i vjerojatno nam ne uzrokuje probleme, ali u nekim slučajevima kada je u prostoru loš protok zraka ili kod ljudi koji su vrlo osjetljivi, može doći do negativne nuspojave. Glavobolja, mučnina i umor neki su od simptoma, a Svjetska zdravstvena organizacija je 1984. godine zdravstvene probleme, koje uzrokuje zadržavanje toksičnih tvari u zraku, definirala kao Sindrom bolesne zgrade.

Osim što pročišćuju i dezinficiraju zrak, biljke mogu popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te smanjiti razinu stresa. Budući da tijekom hladnijih mjeseci sve više vremena provodimo kod kuće, ne bi bilo loše životni prostor obogatiti daškom prirode. Za vas smo izdvojili nekoliko biljaka koje preporučuje NASA kojima možete održati zdrav i čist zrak u svome domu.

Fikus Benjamin

Popularna biljka još iz davnina, fikus Benjamin može pomoći u suzbijanju razina formaldehida, ksilena i toluena. Biljka je to koja ne voli promjene. Držite je u svijetlom prostoru, ali ne na izravno svjetlu te dalje od propuha i ona će biti vaš pouzdan pročišćivač dugi niz godina.

Svekrvin jezik

Jedna od najizdržljivijih biljaka idealna je za spavaću sobu jer kisik ispušta noću pa može osigurati kvalitetan san. Odlična je i za filtriranje zraka od formaldehida, ksilena, benzena, toluena i trikloretilena. Svekrvin jezik je savršen za one ljude koji inače ne uspijevaju biljke održati na životu, ali nemojte ju previše zalijevati jer korijenje je podložno truljenju u vlažnom tlu.

Aloe vera

Ova ljekovita biljka lijep je dodatak vašem kuhinjskom prozoru jer voli sunčana mjesta. Bit će vam pri ruci ako trebate ublažiti opekline, ali ovaj sukulent je i pročišćivač zraka od formaldehida i benzena koji se nalaze u lakovima, završnim oblogama i deterdžentima. Korisno je znati da ako se na listovima pojave smeđe mrlje, u zraku su prisutne štetne kemikalije.

Mirni ljiljan

On je jedan od rijetkih pročišćivača zraka koji cvjeta, što ga čini prekrasnim ukrasom u svakom prostoru. Imajte na umu da je ova biljka otrovna za kućne ljubimce pa biste je trebali držati na nekom visokom mjestu.

Bambus palma

Bambus palma pročišćava zrak od benzena, trikloretilena, formaldehida, ksilena i toluena. Ako je stavite na sjenovito mjesto u domu, vrlo vjerojatno će procvjetati. Nemojte je izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti i često je zalijevajte jer voli dosta vode.

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka, Pixabay, Pexels, Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.