muha naslovna

4 kraljice među biljkama koje će otjerati muhe: Možete ih posaditi po dvorištima i balkonima, a neke postaviti i kao sušene buketiće

GREEN_300_listici_sredina

Samo ih preusmjerite

Muhe vam dosađuju oko stola i u kuhinji? Ne morate ih 'umlaćivati' kuhinjskim krpama, novinama ili čime već dohvatite. Samo se okružite 'dobrim' biljkama i ove zujalice će se maknuti od vas.

Možda mislite da su muhe samo dosadne zujalice koje vam skaču po hrani i smetaju u dvorištu ili stanu, ali svako živo biće ima svoju ulogu u održavanju ekosustava pa tako i one.

Jedna od glavnih uloga muhe je pomoć pri razgradnji organske tvari, odnosno prehrana muha dok su ličinke uglavnom se svodi na ostatke drugih organizama ili živih bića, bilo da se radi o biljnim ili životinjskima. Na primjer, ličinke muha hrane se trupovima umrlih životinja, ostatkom izmeta drugih životinja, ostacima mrtvog lišća itd.

Također, muhe služe kao hrana ostalim živim bićima čija su prehrana insekti pa samim time i one imaju vitalnu funkciju u prirodnoj ravnoteži ekosustava.

No kako one prenose i mikroorganizama, pa mogu širiti parazite i bolesti drugim životinjama, ali i ljudima, valja ih samo nježno preusmjeriti. I ne postoji bolja metoda za preusmjeravanje muha od biljaka koje ih tjeraju iz dvorišta i stanova.

Evo koje biljke možete zasaditi u svome dvorištu, na balkonu, ali i u prostoru gdje boravite kako biste otjerali muhe.

Ružmarin, intenzivan i ugodan miris

Mi ga obožavamo, a muhe ga mrze. Eterična ulja, koja se nalaze u ružmarinu, toliko su odbojna muhama da ga osjete i kada ga osušite u vezicama.

biljke koje tjeraju muhe

Osim što ga možete posaditi u teglicama i postaviti po balkonu i prozorskim daskama, možete ga osušiti i napraviti buketiće. Za jači učinak, u vezice dodajte i osušeni lovor i objesite na kritičnim mjestima po prostoru u kojem boravite.

No možete ove osušene biljke i razmrviti i staviti u posudice, koje postavite u kuhinju pored kante za smeće, u dnevni boravak ili gdjegod vam se sakupljaju muhe. Ovo bilje ima intenzivan miris koji vi nećete jako osjetiti, a koji osvježava prostor i tjera muhe.

Menta, pozitivno djeluje na dišne putove

Menta je biljka koja uspijeva i na otvorenome i u teglicama. Stoga, želite li otjerati muhe, postavite teglice s ovom biljkom na mjestima gdje jedete, oko stolova u vrtovima ili u kuhinji blizu mjesta gdje pripremate hranu.

biljke koje tjeraju muhe

Ako u šalicu vode dodate 25 kapi eteričnog ulja mente i tu mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem, dobit ćete prirodno sredstvo koje će otjerati muhe. Svako malo tijekom dana pošpricajte prostor u kojem boravite, i muhe neće prilaziti.

Menta, osim toga, ima vrlo nježan i ugodan miris, čije udisanje pozitivno djeluje i na dišne puteve.

Lavanda, idealna kao živa ograda

Oko kuće, na prozor ili na balkon u vaze zasadite nekoliko biljaka lavande. Lavanda se lako održava, ima ugodan miris, prekrasan je ukras, a što je najvažnije, uspješno tjera muhe, ali i komarce. Odličan je izbor baš oko mjesta za sjedenje, ili kao dvorišna “ograda”.

biljke koje tjeraju muhe

No od lavande možete napraviti i prirodno sredstvo za tjeranje muha. Receptura je ista kao za sredstvo od mente, samo u vodu dodate eterično ulje ove ljekovite biljke.

Bosiljak, djeluje umjesto mreže na prozorima

Bosiljak ne podnose ni komarci,a ni muhe. Možete ga uzgojiti u lončanicama koje postavite oko mjesta za sjedenje, ili jednostavno posadite u vrtu.

bosiljak

Ako teglu s bosiljkom postavite na prozor, ne morate postavljati mrežu protiv muha i insekata, odbit će ih na prvu.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.