314736571_140411398753134_8863572493777906818_n

Otkrijte neukrotivu ljepotu rijeke u našem susjedstvu. Prirodno je remek djelo i dom bjeloglavih supova

GREEN_300_listici_sredina

Destinacija iz snova za sve ljubitelje prirode

Iako se ondje nalaze tri akumulacijska jezera stvorena zbog obližnjih hidroelektrana, posjetitelje najviše zanima područje s kojeg se pruža spektakularan pogled na vijugavu rijeku.

Pravi primjer kako priroda radi apsolutna čuda i remek djela nalazi se u našem susjedstvu. Kanjon rijeke Uvac smjestio se između planina Zlatar i Javor na jugozapadu susjedne nam Srbije, a proteže se na površini od čak 7500 hektara. Riječ je o prirodnom rezervatu koji godinama privlači brojne posjetitelje, a tri obližnja akumulacijska jezera dom su brojnim pastrvama, smuđevima i drugim vrstama ribe. Posjetitelji mogu svako od njih obići turističkim brodićem koji je svima na raspolaganju.

Zbog brojnih prirodnih izvora termomineralnih voda, u kombinaciji s blagotvornim goranskim zrakom, svrstava ga se u kategoriju „vazdušne banje“. Iako se ondje nalaze tri akumulacijska jezera stvorena zbog obližnjih hidroelektrana, posjetitelje najviše zanima područje s kojeg se pruža spektakularan pogled na vijugavu rijeku. Riječ je o najpoznatijem simbolu ovog područja.

Najbolji vidikovci 

Postoji nekoliko vidikovaca duž rijeke. Za posjetitelje koji preferiraju laganije opcije, tu su vidikovci Ravno krš, Devojačke stijene i Molitva. Poseban je pogled s vidikovca Veliki vrh, no treba napomenuti da se on nalazi na oko 1200 metara nadmorske visine. Dakle, potrebno je planinsko iskustvo, posebna oprema i dobra fizička forma.

Taj se vidikovac nalazi iznad Ledene pećine do koje je moguće stići brodom, a preporučuje se topla odjeća jer je ondje temperatura oko osam stupnjeva Celzijevih.

Ovo je područje posebno poznato i po pticama. Štoviše, ondje živi gotovo 130 vrsta, među kojima je nekoliko vrsta jastrebova i orlova. Ipak, najpoznatiji je kralj visina, bjeloglavi sup. Riječ o ptici koja je poznata po svom bijelom perju oko vrata. Značajna je jer se hrani samo mrtvim životinjama i tako radi prirodnu reciklažu, sprječavajući širenje zaraze. Budući da se gnijezda nalaze duž cijelog kanjona, moguće je ugledati i cijelo jato.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.