Snapinsta.app_1080_160393555_440110700438899_635929646663834073_n

Jeste li znali da naši susjedi imaju jezero u obliku srca koje istinski oduzima dah?

GREEN_300_listici_sredina

Jedno od najljepših jezera u Europi

Ako vas put nekad odvede u Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu uplanirajte u svoj raspored planinarenje do Trnovačkog jezera. Zašto? Zato što će vas oduševiti njegov srcoliki oblik, nevjerojatna boja i prozirnost, ali i pogled na planinske lance sve iznad 2000 metara nadmorske visine.

Kad ste zadnji put bili na nekom planinarskom izletu? Možda je vikend pred nama idealno vrijeme za to. Ovog puta predlažemo vam Trnovačko jezero u Crnoj Gori koje svojim srcolikim izgledom usred planina oduševljava mnoge. Nalazi se na 1517 metara nadmorske visine i pretpostavlja se da je ledenjačkog porijekla. Okruženo planinama Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja i Trnovački Durmitor, vrhovima koji su svi redom viši od 2000 metara.

Snijeg i ljeti

Voda u ovom poprilično romantičnom jezeru je izuzetno čista i gotovo prozirna, a najveća dubina iznosi devet metara. Tijekom ljetnih mjeseci na jezeru se moguće i okupati, dok je u zimskim nerijetko zamrznut, a snijeg se zna zadržati čak i do ljeta.
Za ovo jezero je karakteristično i to što često mijenja boju zbog prelamanja svjetlosti, pa je tako nekada tirkizno, a nekad modrozeleno.

Trnovit put do Trnovačkog jezera

Ako se u razgledavanje jezera uputite iz smjera Crne Gore, pripremite se na vrlo naporan i zahtjevan put koji zahtjeva snažnu fizičku spremnost i traje do šest sati u jednom smjeru. No, do njega se puno lakše dolazi iz smjera iz Bosne i Hercegovine, odakle mu je moguće lakše pristupiti i to na četiri različita prilaza. Najlakši je onaj iz zaravni Prijevor u Nacionalnom parku Sutjeska, odakle do jezera vodi staza duga oko 5 i pol kilometara. Ona podrazumijeva pješačenje i lagano planinarenje u trajanju od oko dva sata u jednom smjeru.

Staza je dobro označena, a tijekom ljetnih mjeseci moguće je na planinarenje otići i uz organizirane ture. U neposrednoj blizini, podno Maglića se nalazi prašuma Perućica s endemičnim vrstama biljnog i životinjskog svijeta. Onima željnim veće avanture Trnovačko jezero je često ishodišna točka za daljnje ciljeve, između ostalog, na Maglić koji se nalazi na 2386 metara nadmorske visine, stoga ako ste u prilici, ne propustite ovu prirodnu ljepotu vidjeti uživo.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.