2-sup-1024x578-1

Predivna vijest iz Šibenika: Nakon dva mjeseca rehabilitacije, u prirodu je pušten zalutali bjeloglavi sup

GREEN_300_listici_sredina

Ponovno slobodan i aktivan

Sjećate li se kada je krajem studenog bjeloglavi sup iznemogao i gladan sletio na hvarsku farmu s koje je otpremljen u šibenski Sokolarski centar? Upravo je ova zaštićena ptica u potpunosti oporavljena i puštena natrag u prirodu nakon dva mjeseca rehabilitacije.

Krajem studenog prošle godine, na hvarsku je farmu dolutao bjeloglavi sup, izmoren i gladan. Iznemogao od leta spustio se na farmu obitelji Zaninović u mjestu Zastražišće od kud je zahvaljujući brizi i odgovornom postupanju vlasnika imanja Juraja Zaninovića i lovkinje Danijele Lučić, zalutali bjeloglavi sup otpremljen u šibenski Sokolarski centar Dubrava.

Tamo se ova zaštićena ptica grabljivica oporavljala više od dva mjeseca, a kada smo u nekom trenutku kontaktirali Centar, rečeno nam je da se zalutali sup odlično oporavlja. “Nema apsolutno nikakvih ozljeda, jede “ko velik”, odmara se, s obzirom na to da je pronađen vrlo izmoren i iscrpljen”, rekli su nam tada iz Sokolarskog centra Dubrava kod Šibenika.

Zalutala ptica ovih je dana napokon bila spremna za svoj prvi let nakon dva mjeseca. “Oporavio se, dobio dva kilograma, i nadamo se da će dalje sve biti u redu”, rekao je Stipe Klisović iz Sokolarskog centra lokalnim medijima. Sup je pušten u prirodu kod Torka u blizini Nacionalnog parka Krka. Iako je mnogima bilo neobično kako je bjeloglavi sup završio na Hvaru, iz centra su nam tada rekli kako to nije ništa neobično. “To je moglo biti bilo koje drugo mjesto ili otok, jer bjeloglavi supovi nerijetko tamo oblijeću. Ovaj sup nije imao odašiljač pa nije poznato odakle je došao, ali nema nikakvih neobičnosti što se ovdje zatekao”, zaključili su tada.

PHOTOS BY: www.pgz.hr, belivisitorcentre.eu, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.