rashladite
rashladite

Od fjake do krastavaca: Ovo je sedam najboljih načina da rashladite svoje tijelo

GREEN_300_listici_sredina

Bez naglih pokreta

Vrući dani su lakši uz malo dobre organizacije i kreativnosti.

Novi toplinski val ponovno je učinio da se osjećamo kao da je Sunce odlučilo da je Zemlja njegov osobni roštilj. Dok se asfalt topi, a svi koji mogu migriraju prema mjestima s vodom za osvježenje i kupanje, jedna od glavnih tema brojnih razgovora je pitanje kako se rashladiti.

Svi već znamo zlatna pravila: zamračiti prostorije, upaliti ventilator, uvečer omogućiti protok zraka, ne kretati se po vrućini ako nije nužno, piti puno vode…

A uz njih postoji još cijeli niz drugih, trikova za rashlađivanje našega tijela i života, piše Euronews.

Počnite svoj dan ranije

Čak i ako niste tip koji inače preferira ustajanje s prvim zrakama Sunca, rano jutro bi vam ljeti moglo postati najbolji prijatelj. Ovo je obično najugodniji dio dana, a najbolje ga je iskoristiti za fizičke aktivnosti poput tjelovježbe ili kućanskih poslova. Generalno, za stvari koje će vam kasnije u danu garantirano biti prevruće.

Odrijemajte – fjaka nije izmišljotina

Oni koji prebrzo donose zaključke mogli bi pomisliti da je popodnevni odmor koji je tradicija u mediteranskim zemljama nusprodukt lijenosti, no brojnim je sjevernjacima sve jasnije kako je ova rutina ipak sasvim logična, praktična i opravdana.

U najtoplijem je dijelu dana apsurdno baviti se napornim aktivnostima, čak dapače, ljudsko tijelo u takvim uvjetima žudi za hibernacijom od sata ili njih nekoliko.

Jasno je da si ne može svatko priuštiti drijemež usred dana, no, ako ste među sretnicima koji su fleksibilni, priuštite si odmor i prilagodite svoj raspored vremenskim uvjetima. Ako odspavate poslijepodne, to vam možda pomogne i u prethodnom cilju, ranijem ustajanju.

Birajte širu odjeću

Takvi komadi omogućuju bolji protok zraka. Pomoći će i ako je ono što nosite od prirodno prozračnih materijala poput pamuka i lana, koji ujedno i efikasnije upijaju znoj.

Sušite odjeću unutra

Premda su tiramoli šarmantni pečat svakoga ljeta, sušenje mokre odjeće i posteljine na stalku za rublje u zatvorenom će malo spustiti temperaturu prostorije.

Konzumirajte krastavac i ostale cool namirnice

Kriške krastavca možete dodati u vodu, a one će joj davati notu svježine čak i kad se ugrije. I brojne druge namirnice imaju nutrijente koji čine naše tijelo hidriranim pa samim time i olakšavaju boravak na vrućini. Cijeli popis imamo ovdje.

Planirajte obroke

Većinu dana je prevruće za kuhanje. Pokušajte jesti stvari koje zahtijevaju malo ili ništa termičke obrade, poput laganih ljetnih salata. Kad kuhate, skuhajte više hrane koju možete spremiti i od nje napraviti nekoliko obroka.

Radite vježbe disanja

Disanje ima važnu ulogu u regulaciji temperature našeg tijela. Stručnjaci za jogu preporučuju vježbu „lavlji dah“, pranayamu (vježbu disanja) koja opušta i hladi tijelo, a vrlo je jednostavna za izvesti.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.