Image: 131974213, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

‘Prženje Europe se nastavlja’: Stiže nam treći toplinski val, evo gdje će biti najtoplije

GREEN_300_listici_sredina

Sve zbog zraka iz Afrike

Visoke temperature dolaze usred toplih zračnih masa koje dolaze iz Sahare preko Alžira i Maroka. Poznato i kao toplinska kupola, ovakva pojava "funkcionira kao poklopac na loncu", smatraju meteorolozi.

Europa se sprema za još jedan toplinski val ovog vikenda, a visoke temperature nastavit će se i tijekom idućeg tjedna. Najtoplije će biti u susjednoj Italiji, ali i u Francuskoj te Švicarskoj. Konkretnije, meteorolozi prognoziraju temperature do 42 Celzijeva stupnjeva Italiji, 40 stupnjeva u Francuskoj te 37 stupnjeva u Švicarskoj.

Visoke temperature uzrokovat će sustav visokog tlaka koji stiže iz Afrike.

ž

Očekuje se da će se to proširiti iz Španjolske u središnju Europu i trajati najmanje do sljedećeg tjedna, prema švicarskim i francuskim meteorološkim agencijama, javlja Euronews.

Klimatske promjene čine toplinske valove intenzivnijim i češćim, potvrdio je to Međuvladin panel za klimatske promjene.

Treći toplinski val 

Italija se tako suočava s trećim toplinskim valom ovoga ljeta. Tu će zemlju ovog vikenda pogoditi izrazito visoke temperature. Meteorolozi predviđaju “vatreni vikend” s ekstremnim temperaturama i vlažnim uvjetima.

Visoke temperature dolaze usred toplih zračnih masa koje dolaze iz Sahare preko Alžira i Maroka. Poznato i kao toplinska kupola, ovakva pojava “funkcionira kao poklopac na loncu”, smatraju meteorolozi.

No, znanstvenici do sada nisu pronašli izravnu vezu između toplinskih kupola i klimatskih promjena.

Olujna fronta 

“Ogromna toplinska kupola rezultira zarobljavanjem vruće zračne mase na svim razinama, sa slojevima koji tonu prema tlu”, objavio je Severe Weather.

Najviše pogođena područja bit će ravnice u sjevernoj Italiji i obala Tirenskog mora, gdje će se živa popeti i do 40, ali i Sardinija koja će se “pržiti” na 42.

Stručnjaci upozoravaju da prognoze upućuju na dolazak “najintenzivnijih toplinskih valova” na ovim područjima.

Prognoze pokazuju da bi visoke temperature mogle potrajati sve do 27. kolovoza, nakon čega bi olujna fronta trebala pogoditi Europu.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.