globalno ključanje
globalno ključanje

‘Gotovo je globalno zatopljenje, počinje globalno ključanje’, kaže glavni tajnik UN-a

GREEN_300_listici_sredina

Kritično je

'Zrak se ne može udisati, vrućina je nepodnošljiva, a razina profita od fosilnih goriva i neaktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena je neprihvatljiva, rekao je.

Prema Ujedinjenim narodima, era globalnog zatopljenja je završila i započela je era ‘globalnog vrenja’.

“Klimatske promjene su tu. Strašne su. I tek počinju”, rekao je glavni tajnik UN-a, António Guterres, na konferenciji za novinare ovoga tjedna.

“Još uvijek je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5°C [iznad razina preindustrijskog doba] i izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena. Ali samo s dramatičnim i odmahšnjim akcijama zaštite klime”, nastavio je.

Guterresove izjave uslijedile su nakon vijesti ovog tjedna da su protekla tri tjedna bila najtoplije od početka mjerenja temperature, a srpanj će vjerojatno biti najtopliji mjesec ikad zabilježen.

“Čovječanstvo je na vrućem sjedalu”, rekao je Guterres.

 

“Za velike dijelove Sjeverne Amerike, Azije, Afrike i Europe, ovo je surovo ljeto. Za cijeli planet, to je katastrofa. I za znanstvenike, to je nedvojbeno – ljudi su krivi”, rekao je.

Brže no što smo mislili

“Sve to je u potpunosti u skladu s predviđanjima i ponovljenim upozorenjima. Jedino iznenađenje je brzina promjene. Klimatske promjene su tu, strašne su i tek počinju. Era globalnog zatopljenja je završila; došla je era globalnog vrenja”, rekao je.

Guterres je pozvao vlade širom svijeta na hitne akcije.

“Zrak se ne može udisati, vrućina je nepodnošljiva, a razina profita od fosilnih goriva i neaktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena je neprihvatljiva”, rekao je.

“Vođe moraju voditi. Nema više oklijevanja, nema više isprika, nema više čekanja da drugi prvi krenu. Jednostavno više nema vremena za to. Još uvijek je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5°C i izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, ali samo s dramatičnim akcijama zaštite klime. Vidjeli smo neki napredak – snažan rast obnovljivih izvora energije i neke pozitivni koraci u sektorima poput pomorstva – ali ništa od toga nije dovoljno daleko ili brzo. Ubrzavanje temperatura zahtijeva ubrzane akcije”, zaključio je.

Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije, Petteri Taalas, dodao je: “Potreba za smanjenjem emisija stakleničkih plinova je hitnija nego ikad. Borba protiv klimatskih promjena nije luksuz, već nužnost”.

PHOTOS BY: Wikimedia Commons / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.