Vl614_EZiR

Objavljena knjiga o biljkama koja prati BBC-jevu seriju Davida Attenborougha

GREEN_300_listici_sredina

Snimke pretočene u riječi

Novinar i romanopisac Simon Barnes izdao je knjigu koja prati popularnu BBC-jevu seriju "The Green Planet". U njoj ćete otkriti sve o tajnom svijetu biljaka, kao i o isprepletenosti biljnog i životinjskog svijeta.

Ovih je dana iz BBC-jevog odjela za knjige izašla nova knjiga Simona Barnesa “The Green Planet: The Secret Life of Plants” koja je zapravo fascinantno istraživanje skrivenog života biljaka i koja prati veliku BBC-jevu seriju, koju je predstavio legendarni David Attenborough. Biljke su život, a bez biljaka život na planeti Zemlji nije moguć i nikada ne bi bio moguć. Biljke žive tajne i nevidljive živote skrivene u svom čarobnom svijetu. No, zahvaljujući napretku u znanosti i fotografiji, kraljevstvo biljaka nikada nam nije bilo dostupnije. Upravo nam mogućnost dokumentiranja otkriva da u životima biljaka postoje drama, borba, suradnja, izumi, pa čak i lovačke vještine.

Složeni odnosi biljaka od najbogatijih džungli do najsurovijih pustinja, te od najsnježnije alpske šume pa do najudaljenije močvare, BBC-jev The Green Planet putuje od jednog velikog staništa do drugog, pokazujući nam da su biljke agresivne, natjecateljske i dramatične baš kao i životinje na našem planetu. Neke biljke su pokretači smrti, koje nemilosrdno gutaju svoju biljku domaćina, dok su druge poput pustinjskih kaktusa, koje koriste šišmiše koji vole nektar za oprašivanje stvaraju duboke i složene odnose s drugim vrstama. Kako biljke i životinje međusobno djeluju dok su biljke nedvojbeno zvijezde ove knjige, fascinantno je proučiti i životinje koje s njima stupaju u interakciju i kako su njihovi životi neraskidivo isprepleteni i obogaćeni. Koristeći najnovije tehnologije i prikazujući više od dva desetljeća novih otkrića, The Green Planet otkriva čudan i prekrasan život biljaka kao nikad prije; život pun emocionalnih priča i iznenađujućih heroja, a sve to pretočeno u štivo i fotografije novinara i romanopisca.

PHOTOS BY: bbc earth / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.