iznad_svega_300dpi

“Iznad svega” novi je roman koji poziva na ekološku svijest i odaje počast drveću

GREEN_300_listici_sredina

Nagrađen Pulitzerovom nagradom

Od autora Richarda Powersa stiže novi roman "Iznad svega" koji prati priču devetero neznanaca koji su povezani ulogom drveća u svojim životima.

Iz nakladničke kuće Fraktura stiže novi roman Richarda Powersa “Iznad svega” koji je svojevrsna posveta drveću i poziv na ekološku svijest, onu koju svi, ako je još nemamo, moramo probuditi u sebi. Riječ je o devetero neznanaca koji su nevidljivim i dubokim korijenima, poput korijenja šume, povezano ulogom drveća u svojim životima. Njihove se priče granaju iz obiteljskog svijeta i vremena, od ranog doba New Yorka do kraja 20. stoljeća kada se na Pacifičkom sjeverozapadu vode upravo Šumski ratovi. Knjiga prati lik Nicholasa Hoela koji je potomak  pionira iz Iowe, nasljednik albuma posljednjeg američkog kestena kojeg su njegovi preci naraštajima svakog mjeseca fotografirali. Nadalje, Mimi Ma mlada je poslovna žena čiji je otac doplovio iz Šanghaija u San Francisco te u svom novom svijetu zasadio murvu, stablo svile na kojoj se gradilo bogatstvo obitelji Ma. Douglas Pavlicek vijetnamski je veteran kojega je pri padu iz ratnog aviona spasila smokva stara tristo godina, a Patricia Westerford iznimna je znanstvenica koja je otkrila možda jedan od posljednjih svjetskih misterija: razgovor drveća. Njih se četvero, kao i preostalih petero protagonista bori za spas “stare šume”, u čijem je središtu drevna sekvoja.

Ovo je zapravo priča o nekolicini ljudi koji otkrivaju kako vidjeti taj svijet i koji su dotaknuli rub prijetnje njegova nestanka. Roman je nagrađen i Pulitzerovom nagradom, a mnogi Powersovi kolege već su ranije nahvalili njegov novi roman. “Nenadmašan i snažan hommage svijetu drveća (njegovoj biološkoj sofisticiranosti i njegovu bogatom doprinosu planetu), djelo prepuno zanimljivih podataka, uvjerljivih razmišljanja i argumenata za žurnost djelovanja. Stranice koje nas vode u ugrožene ostatke drevnih šuma ili kontempliraju o raskošnim i fascinantnim stablima vrve od znanja i plijene književnom ljepotom”, stoji u recenziji The Sunday Timesa. Knjiga je u prodaji u knjižarama Frakture, kao i na njihovom web shopu.

PHOTOS BY: Unsplash, fraktura.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.