perfect-planet-iguana

Izašla je nova serija genijalnog Davida Attenborougha!

GREEN_300_listici_sredina

Snimala se četiri godine, a pandemija je promijenila proces rada

S trećim danom nove godine, BBC-jeva televizijska kuća krenula je s emitiranjem nove serije "A perfect planet" popularnog Sir Davida Attenborougha.

Riječ je o dokumentarnoj seriji u pet nastavaka, a brojni obožavatelji lika i djela ovog oca dokumentarnih filmova o prirodi i životinjskom svijetu imali su prije serije priliku pogledati kratki prequel film koji je najavio novu, dugoiščekivanu seriju. Serija prikazuje životinje koje žive širom svijeta – od bijelih vukova s otoka Ellesmere u Kanadi do medvjeda na Kamčatki u Rusiji.

Također, gledatelji će imati priliku pogledati kako sile prirode – vrijeme, oceanske struje, sunčeva energija i vulkani – pokreću, oblikuju i podržavaju život na Zemlji te kako su se životinje prilagodile onome što im u tom trenutku okoliš ponudi.
Od indijskog monsuna do havajskih vulkana, plimnih otoka Bahama do krajnjih dijelova arktičke zime. Tako prve četiri epizode istražuju snagu vulkana, sunčeve svjetlosti, vremena i oceana, dok je zadnja epizoda posvećena ljudima – dramatičnoj najnovijoj svjetskoj sili prirode i njezinom utjecaju na okoliš i onome što se može učiniti za vraćanje savršene ravnoteže na našem planetu.


– Ljudska je aktivnost sada toliko dominantna da remeti prirodne sile i vitalna staništa koja život treba da bi preživio na Zemlji. Da bismo sačuvali svoj planet, moramo djelovati sada. A ako to učinimo, još uvijek će biti vremena za obnavljanje ekološke ravnoteže koja je nekoć ovu Zemlju učinila našim savršenim planetom – tvrdi 94-godišnji Attenborough čiji glas kao i uvijek čujemo u naraciji serije.
Kako je riječ o seriji jednog od najpopularnijih povjesničara, novinara i zaljubljenika u prirodu koji je svojim radom itekako zadužio englesku i svjetsku prirodoslovnu baštinu, ne treba dodatno isticati da je serija rađena četiri godine u 31 zemlji diljem naše planete što je u jeku prvog lockdowna stvorilo određene izazove za cijelu ekipu serije.

– Sir David prihvatio je nove načine snimanja svog glasa, a glazbu za seriju trebalo je dovršiti na Islandu, jednom od rijetkih mjesta na kojima smo mogli okupiti gudački orkestar i snimiti ih kako sviraju uživo. Ograničenja zbog Covid-a spriječila su nas da učinimo isto i s mjedenim i drvenim instrumentima pa su ih morali snimati odvojeno u dnevnoj sobi svakog glazbenika – istaknuo je producent serije Huw Cordey.
Upravo zbog pandemije, za seriju Sir David tvrdi kako je svijetu potrebnija više no ikada.
– Ljudi sada traže utjehu u prirodi, a iako možda ne možemo putovati, možemo iskoristiti nekoliko trenutaka da uživamo u našem divnom i raznolikom planetu zahvaljujući ovim nevjerojatnim snimkama – izjavio je za strane medije Attenborough.

PHOTOS BY: BBC Earth, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.